TARIM
Giriş Tarihi : 12-12-2022 15:28

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN MODERN SULAMA SİSTEMLERİNE YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, bireysel tarla içi modern sulama sistemlerine 1 milyon TL'yi geçmemek şartıyla yüzde 50 oranında hibe desteği veriyor.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN MODERN SULAMA SİSTEMLERİNE YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, 2007 yılından beri bireysel tarla içi modern sulama sistemlerini hibe yoluyla teşvik ediyor. Bakanlık, mal alım tutarı 1 milyon TL'ye kadar yatırımlarda yüzde 50 oranında hibe desteği sağlıyor.

Bakanlığın destek verdiği sulama sistemleri şunlar:

Tarla içi damla sulama sistemi,

Tarla içi yağmurlama sulama sistemi,

Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi,

Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi,

Lineer veya Center Pivot sulama sistemi,

Tamburlu sulama sistemi,

Güneş enerjili sulama sistemi,

Tarımsal sulama amaçlı güneş enerji sistemleri,

Akıllı sulama sistemleri.

Türkiye genelinde 2007 yılından günümüze kadar 47 bin 264 adet projeyi hibe kapsamına alan Bakanlık, 4 milyon 703 bin 211 dekar alanın modern sulama sistemleri ile sulanmasını sağladı. Bu projeler için günümüz rakamları ile toplam 2 milyar 13 milyon 486 bin 439 TL hibe desteği vatandaşlara ödendi. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında da 15 Mart 2022 tarihi itibariyle ülke genelinde proje kabul işlemlerine başlandı. Bugüne kadar 773 bin 953 dekar alanda 8 bin 704 adet proje için başvuru yapıldı. 2022 yılı için talep edilen 622 milyon 368 bin 226 TL'lik ödeneğin 300 milyon TL'si tahsis edildi. Böylece 395 bin 229 dekar alanda, 4 bin 733 adet projeye 238 milyon 950 bin 565 TL hibe ödemesi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci,  dünya konjonktürünü de dikkate alarak, su konusunu milli güvenlik meselesi olarak değerlendirdiklerinin altını çizdi. 'Sulama yönetimi' alanında yapılacak çalışmaların, ülkemizin geleceğini de planlamak anlamına geldiğine işaret eden Kirişci, suyu her alanda tasarruflu kullanmanın önemli olduğunu vurguladı. Kirişci, sulama suyunda tasarrufu sağlamak ve birim sudan daha fazla faydalanabilmek için borulu sulama sistemlerini yaygınlaştırdıklarını ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: "Şu an yüzde 32 olan borulu şebeke sisteminin, yeni projeler ve eski sulama sistemlerinin modernizasyonu ile yüzde 45-50 civarına ulaşmasını öngörüyoruz. Sulama tesislerinin bakım ve onarım çalışmaları ile giderilemeyecek boyuttaki ihtiyaçlarını 'Yenileme Projesi' kapsamında değerlendiriyoruz. Yenileme projesi kapsamında bugüne kadar 37 bin hektar alanda kapalı sisteme dönüşüm sağlanmıştır.1,3 milyon hektar alanda ise çalışmalar devam etmektedir. Klasik kanal ve kanalet sisteme sahip bu alanların borulu şebekeye çevrilmesi halinde ortalama su tüketimlerine göre damlama ve yağmurlama sulama yöntemiyle 5,8 milyar metreküp su tasarrufu sağlanacaktır. Bu da sulamada kullanılan suyumuzun yüzde 13'üne karşılık gelmektedir." Sınırlı su kaynaklarının bütün sektörlerde çevre ile uyumlu şekilde etkin kullanılmasının önemine dikkati çeken Bakan Kirişci, çiftçilerin tasarruflu ve modern sulama sistemlerine geçmesini sağlamak için teşvikler verdiklerini kaydetti.

AdminAdmin