Uyuşturucu ile mücadelede farkındalık oluşturma ve medyanın rolü üzerine, Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle ‘Uyuşturucu İle Mücadelede Medyanın Rolü’ Paneli, Ankara’da, Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleşti.
Panele, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Mustafa İspirli, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Anadolu Yayıncılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Bakır, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar, ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, hem ulusal hem de yerel medya ile uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, "Bu konu gerçekten çok önemli bir konu. Özellikle 'Uyuşturucu ile Mücadele' konusunda Bakanlığımızın, Sivil Toplum Örgütlerinin yapmış olduğu faaliyetlerde fevkalade önemli ama daha da bu faaliyetlerin artması gerektiği kanaatindeyiz. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Öpmeye koklamaya kıyamadığımız çocuklarımız maalesef arkadaş çevresinin etkisiyle bir takım sosyal sorunların etkisiyle uyuşturucu illetine ulaşıyorlar. Ya ailemizde bu illete ulaşan ya çevremizde ya toplumda maalesef bunları sıkça görüyoruz.
O yüzden bu konularla ilgili bizim bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Hem ulusal medyadaki değerli kuruluşlarımız hem de buradaki yerel medya vasıtasıyla farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bizlere bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları destek verdiler. Gazeteci arkadaşlarımız çok ciddi özveride bulundular. Biz teklif ettiğimiz zaman dediler ki; ya bu ne demek, bu hepimizin yarası bu konuda biz elimizden geleni yapmak zorundayız. Elimizi taşın altına koymak zorundayız çünkü hepimizin çocuğu potansiyel adaydır. O Yüzden her şeyden önce uyarmak farkındalık oluşturmak bizim için fevkalade önemlidir.’’ dedi.
‘’Bataklığı kökünden kurutmak gerekiyor’’
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Mustafa İspirli de, panele yaptığı konuşmada, uyuşturucuyla mücadelede sadece kolluk kuvvetlerinin değil medyanın da çok önemli bir sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, ‘’Bataklığı kökünden kurutmak gerekiyor.’’ diye konuştu.
İspirli açıklamasının devamında, ‘’Biz Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olarak neler yapıyoruz öncelikle bundan bahsetmek istiyorum. Sadece sivil toplum kuruluşlarının denetimleri gibi hizmetler dışında projeleri de destekliyoruz. Çok ciddi gayretler gösterilen bir dönemdeyiz. Uyuşturucuyla mücadelede sadece kolluk kuvvetlerinin değil medyanın da çok önemli rolü var. Bataklığı kökünden kurutmak gerekiyor. Tabii bu noktada siz medya mensuplarının, değerli temsilcilerin katkı sağlaması, bütün paydaşların bu işin içerisinde olması bizim için çok önemli. Sizler de böyle değerli bir projeye destek verdiğiniz için çok mutluyu. Bundan sonra da böyle çalışmalar olduğu zaman kapımız açık. ‘’ ifadelerini kullandı.
‘’Uyuşturucu çeteleri, terör örgütlerinin ve organize suç örgütlerinin taşeronluğunu yapıyor’’
Panelde konuşma gerçekleştiren İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş ise, uyuşturucu ile mücadelenin terör ile mücadeleden farkı olmadığını belirtti, uyuşturucu tacirliğinin terör örgütleri ve çetelerin başlıca finansman kaynağı olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi uyuşturucuyla mücadelenin bir vatan görevi olduğunu ve insanı yaşatmak için sağlıklı nesiller yetiştirmenin en önemli unsur olduğunu vurgulayan Aktaş, ‘’Biliyorsunuz ki kadim devletimizde ‘‘İnsanı yaşat ki devleti yaşatasın.’’ desturu örnek alınmıştır. İnsanımızı yaşatmanın en önemli unsurlarından biri hiç şüphesiz sağlıklı nesiller yetiştirmektir. İşte bu noktada dünyanın en sinsi düşmanı olan uyuşturucu ortaya çıkmaktadır. Bu illetin göz bebeğimiz evlatlarımıza nasıl yaklaştığı, onları nasıl ağına düşürdüğü, yavrularımızı bu illetten nasıl koruyabileceğimiz konuları panelimizin en önemli konu başlıklarından. Emniyetimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimiz, tüm güvenlik güçlerimiz uyuşturucuya karşı topyekûn bir mücadele içindedir. Devletimiz havada, karada, denizde, her nerede olursa olsun bu zehir tacirlerinin her an peşindedir. Bağımlılıkla mücadele sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bir vatan görevidir. En baştan evlatlarımızı uyuşturucu madde ve uyarıcıdan korumak kırmızı çizgimizdir.’’ dedi.
Mehmet Aktaş ardından konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Bu mücadelede siz kıymetli basın mensuplarımıza da medya kuruluşlarımıza da büyük görev düşüyor. Zira iyinin, doğrunun, güzelin aziz milletimize aktarılması bu mücadelenin en hayati temelinden birisidir. Tarihsel kökenleri 19. yüzyıla dayanan zehir tacirliği, çetelerin ve terör örgütlerinin başlıca finans kaynağıdır. Günümüzde de bu sorun toplumları sosyal, kültürel ve psikolojik olarak etkileyen bir maiyet kazanmıştır. Biliyoruz ki vatandaşlarımızı zehirleyemeye çalışan uyuşturucu çeteleri, terör örgütlerinin ve organize suç örgütlerinin taşeronluğunu yapmaktadırlar. Bizim için uyuşturucuyla mücadelenin terörle mücadeleden hiçbir farkı yoktur. Ne terör örgütlerine ne de zehir tacirlerine feda edilecek tek bir evladımız dahi yoktur. Kararlılığımız dün vardı bugün var yarın da var olmaya devam edecek.’’
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında 190 bin tutuklama
‘’Uyuşturucuyla mücadelede gerek arz gerek önleme ve gerekse bilgilendirme faaliyetlerimize kararlılıkla devam etmekteyiz. Arz ile mücadele çerçevesinde 2015 yılından günümüze kadar yaklaşık 1.4 milyon narkotik olaya müdahale edilmiş, yaklaşık 1.9 milyon şüpheli hakkında işlem yapılmış ve 190 binin üzerinde kişi tutuklanmıştır. Gerçekleşen bu operasyonlarda 1 milyon 309 ton esrar, eroin, kokain, bonzai, metanfetamin ve çeşitli kimyasallar ele geçirildi. ‘’
‘’Alkol ve sigara uyuşturucu bağımlılığına giden yolda ilk basamak’’
"Yaptığımız anket sonuçlarına göre uyuşturucu öncesi tütün kullanım oranı yüzde 81, alkol kullanım oranı yüzde 36 olarak karşımıza çıkmaktadır. Görülüyorki, alkol ve sigara uyuşturucu bağımlılığına giden yolda maalesef ilk basamak. Bu amaçla uyuşturucuyla mücadele ederken alkol ve sigarayla mücadeleye de aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Yaptığımız anketlerin çıktılarıyla mücadelemize yönelik alanda ihtiyaç duyulan yeni projelere de yöneliyoruz."
‘’ Uyuşturucu haberlerini abartılı hale getirip sunmak toplumsal algıyı olumsuz etkiliyor’’
"Uyuşturucu haberlerini bağlamının ötesinde abartılı hale getirip sunmak toplumsal algıyı maalesef olumsuz etkiliyor. Toplumda ahlaki panik oluşturacak şekilde sunulan haberler faydadan daha çok zarar veriyor. Çok küçük yaştan uyuşturucu kullanan birinin haberi yapılırken, 'Uyuşturucu kullanımı 6 yaşına kadar indi' demek genele yaygınlaştırmak hatasına düşmektir. Ve buna benzer birçok örneği rahatlıkla verebiliriz. Dijital platformlardaki dizi ve filmlerde uyuşturucu temalı içerik ve görüntülerin de arttığı maalesef görülüyor. Bu dizi ve filmleri izleyen çocuklarımızın ve gençlerimizin nasıl etkileneceği üzerinde bir kez daha durmamız gerekiyor. Uyuşturucuyla mücadele alanında yaptığınız haberler, atacağınız manşetler öyle inanıyorum ki zehir tacirleriyle verdiğimiz mücadeleye çok ama çok büyük katkılar sağlayacaktır. Toplumumuzun bütün kesimlerine ulaşmamız noktasında sizlere gerçekten ihtiyacımız var."
Panel iki oturum olarak gerçekleşti. İlk oturumda, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Osman Celbiş’in başkanlığında yapılan “Toplumsal Farkındalık” panelinde, gazeteciler Hande Fırat, Zafer Şahin, Deniz Gürel ile Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan katıldı.
İkinci oturumda ise Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İsmail Altıntop’un başkanlığında, “Medya ve İletişim” panelinde, gazeteciler Emin Pazarcı, Mehmet Acet, Melik Yiğitel, Hacı Yakışıklı ile Çocuk Ergen ve Aile Danışmanı Senem Yıldız tarafından gerçekleştirildi.