https://www.gazetemilas.com/files/uploads/user/5dfbea75de6b4d2cd19361a4b9bb0990-fab306d7007e50ed7e36.jpg
ERHAN DARGEÇİT

Ereğli ve Akşehir’de Seçim

21-09-2023 12:13 1162 kez okundu.

İstanbul’daki yerel seçim hakkında görüşlerimi yazınca genelde bugün arayanlar Konya yerel seçimlerini sordular. “İstanbul’la ne işimiz var, Konya’dan bahset” diyenler oldu. İstanbul seçiminin önemi şurada Ak Parti içerisindeki “Karadeniz statükosu mu yoksa Anadolu’nun haklı sesi mi?” İstanbul’da Ak Parti’yi temsil edecek. Eğer Ak Parti’deki statüko devam ederse o zaman 2028 seçimlerinde muhalefet Ak Parti’yi seçimlerde yenme adına çok şanslı olacaktır. Ama Ak Parti statükodan kurtulur ve Anadolu’ya yüzünü dönerse o zaman 2028 için de bir umut olacaktır. Anadolu’yu en iyi temsil edecek isim de Konyalı bir isim olacaktır. Murat Kurum bağlantısı İstanbul seçimlerini Konya için de önemli kılmaktadır.

Konya konusunda aslında yerel seçimler çok da karışık bir durumda değildir. Karatay, Meram, Selçuklu ve Büyükşehir belediyelerinde en çok merak ettiğim konu, muhalefetin aday çıkardığında, o adayın mevcut başkanların hangi faaliyetlerini eleştirip, kendilerinin ne vaat edecekleri konusudur. Merkezdeki bu dört belediye, aynı belediye başkanlarıyla seçime giderse bu dört belediye başkanının değişmeyeceğini düşünüyorum.

Bu arada muhalefet partilerinin aday çıkaracağını biliyorum. Gerek CHP, gerek SP, gerek Gelecek Partisinin aday çıkaracağını biliyorum. İyi Parti teşkilatları Konya’da var mı yok mu bilmediğimiz için, sadece aday ismi çıkaracaklarını zannediyorum diyebilirim.

Yani merkezde öyle sonucunu merakla bekleyeceğimiz bir seçim gözükmüyor ancak taşradaki ilçelerde çok çetin çekişmeler yaşanabilecek ilçeler bulunmaktadır. Mesela Ereğli bunlardan birisi. Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Tuzlukçu, Cihanbeyli, Kulu gibi ilçelerde bol çekişme yaşanacaktır.

Ereğli’de mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu Ak Parti’nin, CHP’nin hatta İyi Parti’nin adaylıktaki hatalarından da yararlanarak bağımsız olarak girdiği seçimi kazanmıştır. Ve sonra da Cumhur İttifakı’nın bir üyesi olan kendi partisi MHP’ye geçerek bu görevi devam ettirmektedir. Başkan Oprukçu’nun isteği Cumhur İttifakı’nın adayı olarak tekrar Ereğli Belediye Başkanı olmaktır. Ak Parti bu duruma çok sıcak bakmasa da son durum ne olur bilemiyoruz. Ak Parti orada, MHP ile birlikte bir aday çıkarmayı düşünmektedir ancak bu adayın MHP’li olmasını değil Ak Partili olmasını istemektedir. Dolayısıyla Ereğli’de Cumhur İttifakı adayının kim olacağı konusu çok aydınlanmış durumda değildir. Bu arada Ak Parti içerisinde aday adayı çoktur ancak aday denildiğinde gönül rahatlığıyla “evet” denilecek bir isim şimdilik gözükmemektedir.

CHP belediye başkanlığı adaylığı için üç isim geçmektedir. Birisi geçen dönem CHP’nin belediye başkan adayı olan PM eski üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, diğeri eskiden beri partiye emek veren, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gülsüm Filorinalı’nın eşi Avukat Köksal Filorinalı ve diğer isim de geçtiğimiz genel seçimlerde milletvekili adayı olarak önce 4.sıraya konulup sonra Gelecek Partili aday için 5.sıraya kaydırılan Halil Ercan olarak yansımaktadır. Bu isimler Ereğli için ne kadar etkili olabilecek bunu zaman içerisinde daha net değerlendirebileceğiz. Eğer Başkan Oprukçu, Cumhur İttifakı’nın adayı olursa bu isimler, Hüseyin Oprukçu ile yarışabilir mi bunları biraz daha zaman geçsin göreceğiz. Tabii bu arada daha yeni isimler de, aday adayları da muhakkak çıkacaktır. Bunları yine göz önünde bulunduracağız. Burada Ereğli için şunu belirtmek lazım: Ereğli’de seçim Cumhur İttifakı ile CHP arasında geçecektir. CHP doğru adayı bulursa belediyeyi alır. Ancak doğru adayı bulamazsa Cumhur İttifakı’nın adayı belediye başkanı olur.

Konya’da bir başka önemli yer de Akşehir’dir. Akşehir’de mevcut belediye başkanı Salih Akkaya Devlet’ten gelmektedir. Bilindiği üzere Köy Hizmetleri Konya İl Müdürüydü. Başkan Akkaya bu özelliğinden ötürü aslında çok çalışan ama bu çalışmaları tanıtmada eksik kalan bir belediye başkanıdır. Ve Akşehir halkı bu çalışmaları görmekte olduğu için Başkanına sahip çıkmaktadır.

Geçen seçimlerde Başkan Akkaya’nın en güçlü rakibi, şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesinde daire başkanlığı yapan Osman Fedai idi. Osman Fedai ile Salih Akkaya’nın arasında geçen seçimlerde 4 bin civarında bir oy farkı vardı. Hatta CHP’nin adayının aldığı oy 4 binin üzerinde idi. Yani Osman Fedai üzerinde bir birleşme olsaydı Osman Fedai Akşehir Belediye Başkanı seçilmiş olacaktı. Tabii üzerinden 5 yıl geçti. Şimdiki durum nedir göreceğiz. Şimdi bir de arada CHP-İyi Parti “husumetini” düşününce bu sefer de muhalefetin Ak Parti adayını yenmesi çok kolay olmayacaktır. Tabii ki Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem’in Akşehir üzerindeki etkisi de bilinmektedir. Akşehir için Orhan Erdem de belirleyici olacaktır. Ama ne olursa olsun burada da muhalefetin akıllı hareket etmesi şarttır.

Diğer ilçelere de artık sonraki yazımızda değinelim.

Dostlukla kalın.

Neler Söylendi?