https://www.gazetemilas.com/files/uploads/user/5dfbea75de6b4d2cd19361a4b9bb0990-fab306d7007e50ed7e36.jpg
ERHAN DARGEÇİT

İl olmayı istemek yeterli değil

25-09-2023 13:21 2821 kez okundu.

Son dönemlerde il olma furyası büyük bir hızla devam ediyor. Sadece Konya’da değil tüm ülkede neredeyse il büyüklüğündeki ilçelerde bu beklenti had safhada oluşmuş durumda.

Bu furya, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin haziran ayında yapmış olduğu “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.” sözünden sonra iyiden iyiye çoğalmıştır. Bu ilçeler arasında Fethiye’den Kozan’a; Akhisar’dan Erciş’e kadar onlarca isim vardır.

Konya’da da il olma furyasının başını Ereğli çekmektedir. Ereğli il olmayı sonuna kadar hak etmektedir. Bu konuda sanırım kimsenin mantıklı bir itirazı yoktur. Ereğli halkı da bu konuda oldukça isteklidir. Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu ilçede çeşitli yerlere konuyla ilgili pankartlar asmış. CHP ilçe başkanı Ereğli’den Ankara’ya yürüyüş düzenlemiş. Yani Ereğli’de herkesin ağzında il olma düşüncesi oluşmuş durumda.

Hani 1994 yılında belediye başkanı seçilen rahmetli Kenan Akpınar il olmak adına makam aracında 83 plakayı kullanırdı. Ama neredeyse 30 yıldır bir gelişme olmadı.

Dediğim gibi Ereğli’ye gittiğiniz zaman herkesin ağzında il olma isteğini duyabilirsiniz. Ama bu gibi durumlarda sadece istemek yeterli değildir. İstemenin yollarını da uygulamak lazımdır. Öncelikle Cumhur İttifakı partilerinden MHP’nin belediye başkanı olan Hüseyin Oprukçu bu konuya vücudunu koymalıdır. Kendi partisinin genel merkeziyle bu konunun istişaresini yapmalıdır. Ve tabii ki Cumhur İttifakıyla da… Ak Parti ilçe başkanı da bu konuya tüm ağırlığını koymalıdır. Bunlar belki görünürde yapılıp yapılmadığı bilinmeyen şeyler olabilir. Başkanlar bunu yapıyor da olabilirler.

Ancak en önemli yapılması gerekenlerden birisi de Ereğli’nin mesleki kuruluşlarına düşmektedir. Onlar da bireysel olarak konuşmaktadırlar ama icraat anlamında ortada gözükmemektedirler. Öncelikle Ereğli’nin siyasi kimlikleri, Ereğli’nin sivil toplum kuruluşları, Ereğli’nin mesleki kuruluşları ve de yöneticileri bir araya gelmelidir. Bu bildiğim ve gördüğüm kadarıyla hiç olmamıştır. Bu platform Ereğli’nin il olması ile ilgili yapılacak faaliyetleri planlamalıdır. İl yapılmayan bir Ereğli’de iktidara destek konusu burada tartışılabilmelidir.

Bu platform, Ak Parti’yi, MHP’yi Ankara’da ziyaret etmeli ve talebini iletmelidir. Ereğli Ticaret Odası, Ereğli Esnaf Odası, sendikalar, dernekler, vakıflar, Ankara’daki üst yönetimleriyle görüşmeli ve oradan da baskı kurabilmelidirler. Bunun için sadece yerel seçimlere kadar süre vardır. Ondan sonra zaten Ereğli’nin il olması için yapılacak bir çalışma kalmayacaktır.

Bunun dışında “Ereğli İl Olmalıdır” konusuyla basın toplantısı yaparak Ereğli’nin il olmasını beklemek hayal olur.

Gerek Belediye Başkanı gerek oda başkanları gerek sendika başkanları gerekse STK başkanları koltuklarından olma pahasına bu işe sarılırlarsa işte o zaman Ereğli il olur. Öteki taraftan “dostlar alışverişte görsün” mantığıyla bir şeyi “yaparmış gibi” yapmakla bu iş çözülmez.

Yıllardır birlik ve beraberlikten uzak bir izlenim veren Ereğli’de bu yakalanan şans belki de en büyük şanstır. Bu şansı, ilçeyi yönetenler iyi kullanabilirse başarılı sonuç alınabilir. Yok, herkes kendi koltuğunun peşine düşerse bilin ki başarısız olunur.

Buradan Ereğlili vatandaşlara da şunu söylemeliyim; Bu durumdaki başarı veya başarısızlık çok kolay ölçülebilir. Eğer Ereğli yerel seçimlere kadar il olmazsa bu durum mevcut Ereğlili yöneticilerin başarısız olduğunun göstergesidir. O zaman Ereğlili vatandaşlar mevcut belediye başkanından sendika başkanına, ondan STK başkanlarına kadar her bir yöneticiyi yerinde tutmaz. Zaten sanırım bu başarısızlıkla o yöneticilerin hiçbiri de koltuklarında oturmaya devam etmek istemezler.

Yani sözün özü şu: Ereğli il olmayı çoktan hak eden bir ilçedir. Hatta bence 42 bin kilometrekareye sahip Konya daha da küçülmelidir. Akşehir de, Seydişehir’le Beyşehir’i birleştirerek yeni bir şehir de kesinlikle kurulmalıdır. Ve şu anda buna en yakın oluşum Ereğli’nin il olması gözükmektedir. O zaman hem Ereğli’de yaşayan Ereğlili hem de Ereğli dışında yaşayan Ereğlililer bu işe tüm vücutlarını koymalıdırlar.

Dostlukla kalın.

Neler Söylendi?