Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Ticaret Borsası destekleriyle, Slowfood Muğla Topluluğu tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Geleneksel Muğla Düğün Yemekleri Festivali gerçekleştirildi. 26 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilen festival geniş bir katılımla renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.
Festivale Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, TOBB Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, MUTSO meclis üyeleri, komite başkanları ve üyeleri, çok sayıda Muğlalı vatandaşlar yerli turist katılım sağladı.
Muğla Yeryüzü Pazarı ve Yerel Bağlar konulu söyleşide konuşma yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş şu ifadelere yer verdi: “Muğla topluluğunun yaptığı çalışma ve etkinlikleri son derece önemsiyor, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak desteklerimizi sürdürmekten memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum. Pek çok toplumda düğünler ve yemekler birbirinden bağımsız olarak çok önemli gelenekleri temsil etse de, Muğla kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biri düğün yemekleridir. Eskiden 3 gün süren düğünleriyle, kına geceleriyle, damat alaylarıyla, ortasına altın konulan Muğla Saraylısı Tatlısıyla, kız evinin çeyiz sergilemeleriyle ilimizde düğünlere oldukça önem verilmekteydi. Modernleşen dünya ile bu geleneklerden pek çoğu artık tam anlamıyla yapılmasa da düğün yemeği kültürümüz hiç değişmedi ve günümüze kadar geldi. Artık geleneksel olarak sürdürdüğümüz Muğla Düğün Yemekleri Festivali ile ilimizin yerel ürünlerinin satışına fırsat yaratacak olan ve ulusal ve uluslararası standartlarda kurulan yeryüzü pazarı tarihi arasta bölgemizi canlanmasında büyük rol oynayacaktır. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler, üyelerimizden aldığımız güç ve Muğla’ya hizmet ruhuyla ilin ekonomisinin yanı sıra sosyal ve kültürel gelişimini de son derece önemsiyoruz. Muğla turizmde Türkiye’de öne çıkmış en önemli illerden bir tanesi hatta ilk üç arasında yer alıyor. İlçelerimizde turizm son derece gelişmiş ancak merkeze doğru gelindiğinde turizmden gerektiği kadar pay alamamaktayız. Turizmin en önemli parçalarından bir tanesini gastronomi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda 2016 yılında başlattığımız markalaşma çalışmalarının bugüne yansımalarına baktığımızda Muğla’nın 5 değerine coğrafi işaret almış olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Odamız çalışmalarıyla 5, ilimiz genelinde 25 ürüne coğrafi işaret almış bulunmaktayız. İş elbette ki coğrafi işaret almaktan ibaret değil. Tescillenen bu ürünlerin marka bilinciyle üretilmesi ve pazarlanması noktasında üreticilerimize ve üyelerimize çok iş düşüyor. İl odası olarak bu kapsamda yapılacak her çalışma için desteğe hazır olduğumuzu hatırlatmak isterim. Çünkü biliyoruz ki Muğla için taş taş üstüne koyan herkes, geleceğin inşasına destek sağlar. Son olarak ifade etmek isterim ki, Slow Food pazarını kurduğumuz ve geleneksel düğün yemekleri festivalimizi gerçekleştirdiğimiz, içinde bulunduğumuz tarihi arasta bölgesi, Muğla’nın en eski ticaret merkezi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda sit alanı olan bu kıymetli bölgenin canlı kalması adına çalışmalarımızı bu bölgede yoğunlaştırıyor, böylece turizm şehri olan Muğla’nın, merkez ilçesi Menteşe’nin de kültür turizmi açısından hak ettiği ilgiyi görmesini umuyoruz.”dedi.
Tarihi Arasta ve Saburhane’de gerçekleştirilen etkinliklerle tüm gün süren festivalde Cumhuriyet gelinleri sergisi, keşkek yapımı ve ikramı, zerde ikramı, zeybek rekor denemesi, damat tıraşı ve gelin korteji, kına merasimi, kız alma merasimi, yöresel halı sergisi gerçekleştirildi. Festival ziyaretçileri, restoranlarda Muğla geleneksel düğün yemeklerinin lezzetini yaşarlarken, yöresel ürünlerin satışının yapıldığı stantlardan alışveriş yaptılar, gerçekleştirilen konserlerde doyasıya eğlendiler.