MUĞLA
Giriş Tarihi : 29-11-2023 10:46

Araştırma Hastanesinden Hekimlere Eğitim

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Pektaş tarafından araştırma görevlisi hekimlere “Güvenli Kan Transfüzyonu ve Hemovijilans” eğitimi düzenlendi.

Araştırma Hastanesinden Hekimlere Eğitim

Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Eğitim Birimi koordinatörlüğünde “Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans” konulu eğitim Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Pektaş tarafından verildi. Gerçekleştirilen eğitime; araştırma görevlisi hekimler ve kan merkezi çalışanları katıldı.

Kan transfüzyonlarında yaşanması olası hataların önüne geçmek amacıyla yapılan eğitimde; kan merkezine gelecek numunelerin güvenli alınması, kan ürünlerinin istenmesi, kan ürünlerinin hazırlanması, kan merkezinden çıkışı, transfüzyon merkezinde numune kabul aşaması, transfüzyon izlemi, hastada istenmeyen reaksiyon bildirimi akış şeması, kan bileşeni transfüzyonu başlatılması, hemovijilans ve transfüzyon ünitesine kan ürünleri iade kuralları anlatıldı. Ayrıca numunelerin nasıl taşınması, taşınırken nelerin yapılıp, nelerin yapılmaması ve nelere dikkat edilmesi gibi genel kurallar hakkında da bilgi verildi. Eğitim sonunda araştırma görevlisi hekimlerin soruları cevaplandı.

Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan “İnsandan insana bir tür doku nakli olan kan transfüzyonu, yaşanması olası herhangi bir aksaklık sonucunda ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bu bilinçle, diğer tüm tedavilerden farklı olarak kendine özgü çalışma ve doğrulama basamakları olan kan transfüzyonunun, kontrol, uygulama ve transfüzyon süresince izlenmesi gerekliliği için bu tür hizmet içi eğitimlerle bilgilerin güncellenmesi, eksikliklerin giderilmesi çok önemli.” dedi.

​​​​​​​

AdminAdmin