MİLAS
Giriş Tarihi : 07-12-2022 14:44

Birliğim Gıda Market 2.Şubesinide Açtı

Türkiye’nin en başarılı birliklerinden biri olan ve son yıllarda kurulan birliklere de örnek teşkil eden Milas Süt Üreticileri Birliği, Hacıilyas Mahallesi’ndeki Birliğim Gıda Market’in ikinci şubesi, Hayıtlı Mahallesi’nde açıldı. Kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı açılışta, bölgenin tarım ve hayvancılığının gelişmesi açısından örgütlenmenin önemine dikkat çekildi.

Birliğim Gıda Market 2.Şubesinide Açtı

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Belediye Başkan Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, Eski Dönem Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Parlu, İlçe Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Sezgin, 153 No’lu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağları Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, CHP Milas İlçe Başkanı Av. Tüze Çetinkaya, İYİ Parti Milas İlçe Başkanı Av. Gürsel İnce, Yeniden Refah Partisi Milas İlçe Başkanı Ersin Toptaş, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban, Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda mahalle muhtarı, ilçemizdeki bazı bankaların müdürleri ve davetliler katıldığı açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

BAŞKANDAN, BİRLİĞİN KURULUŞ SÜRECİ…

Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin, açılış konuşmasına Süt Birliği’nin hangi süreçte ve hangi zorlu koşullarda kurulduğuna dikkat çekerek; “Aslında Milas’taki süt hayvancılığı ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Tabii ki hayvancılık bizim atalarımızdan gelen bir meslek ve 90’lı yıllardan sonra devletimiz hayvancılığa destek verince bu iş profesyonel olarak yapılmaya başlandı.

Verimli ve kaliteli süt üretimi, bizim ülkemizde yaygınlaşmaya başladıktan sonra süt hayvancılığına da büyük bir yönelme başladı. Ardından bu alanda yatırımlar yapılmaya başladı. 90’lı yıllarda Ege’de tek bir firma vardı ama Türkiye geneline baktığımızda ulusal firmaların birçoğu Marmara ve diğer bölgelerde faaliyet gösteriyordu. Biz burada süt pazarlamakta epey bir zorluk çektik. O dönemlerde yöneticilerimiz mağdur durumdaydı. O günkü Milas çiftçiler, ilçenin kanaat önderi çiftçilerimiz, dediler ki ‘bir örgüt kurun kendi sütünüzü kendiniz pazarlayın. Bireysel çabalarla hiçbir yere varamazsınız’. Milas Süt Üreticileri Birliği’nin macerası da böyle başladı.

O gün kurduğumuz örgüt bugünkü Milas süt Birliği oldu. Tabi biz bu birliği kurarken de önümüze güller saçılmadı, yolumuz hemen açılmadı. O günlerde bazı kuruluşlar, bazı şahıslar bize sıkıntı yaşattılar. Bizi çok zorladılar. Bölgedeki çiftçinin, üreticinin örgütlenmesini istemeyenler, bugün de engellemeye yıpratmaya var ve bu konuda gayretleri devam ediyor.

O günlerde büyük firmalara sütü pazarlayamadığımız gibi önümüze dayatma sözleşmeler koydular. ‘Sütünüzü biz alırız, biz bırakırız, istediğimiz zaman fiyatı belirleriz. Bahar geldiği zaman dinlendiririz, bayramda 5 gün almayız’ gibi dayatmalar, tek taraflı sözleşmeler bizi bayağı bir zorladı. İşte bu zorluklardan örgütlü olmanın gücünü kullanarak ve üreticilerimizin de birliğe sahip çıkmasıyla büyük bir güç haline geldik. Daha da büyüyecek ve gelişeceğiz. Örneğin şu aşamada Organize Sanayi Bölgesi’nden aldığımız 14.000 metrekare yerde tesisimizi kurmak için her türlü yatırımımızı yaptık. Proje çizimi bitirildi ve onay aldık. OSB’deki tesisimizde kendi ürettiğimiz sütleri mamule çevirip bunları halkının tadımına sunacağız. İnşallah, Allah nasip ederse o gün bizim fabrikamızın da açılışını da yine aynı şekilde, gururla mutlu bir şekilde yaparız. Bugün yanımızda olduğunuz için üreticilerim adına hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

“ÜRETİCİYİ DE; TÜKETİCİYİ DE DÜŞÜNEN KURUMUZ”

Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin’in ardından bu kez konuşmasını yapmak üzere Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin kürsüye geldi ve şunları söyledi:

“Bizler Süt Üreticileri Merkez Birliği ve süt birlikleri olarak üreticiyi de, tüketiciyi de düşünen bir kurumuz. Milas Süt Üreticileri Birliği de bu kurumlardan bir ve son derece başarılı ve örnek teşkil eden bir birliğimizdir. Başta değerli kardeşim Ali İhsan Bey ve yönetim kuruluna yaptığı çalışmalardan dolayı, Türkiye’de örnek olmalarından dolayı teşekkür ediyorum.

Sütü pazarlamak zordur. Devamında tüketiciyi de düşünerekten en kalitelisini en ucuzunu tüketiciye ulaştırmak için var gücünde çalışıyorlar. Tabii burada rahatsız olanlar olacaktır. Sonuçta ticaret yapıyorlar. Bugün 1 lira üreticisine fazladan vermeyenler birlikler güçlenince bin lira veriyorlar. Bunun sebebinin de ne anlama geldiğini sizler iyi biliyorsunuz. Bu birlikler kurumsallaşmadan üreticiye faydalı olamaz, tüketiciye de kaliteli ve ucuz ürünler ulaştıramaz. Bu nedenle sizler kendi bölgenizdeki bu tür kurumlara sahip çıkacaksınız. Hep beraber sahip çıkacağız. Ticaret yaparlar çok fazla kazanmak isteyebilirler ama her şeyin kararı var ve devlette kanunu çıkarmış. İşte bu kurumlar üretici ile tüketici arasında dengeyi kuran kurumlardır. Yeter ki onlara sahip çıkalım. Siz bunu yaptığınız da kurumlar da kendilerini geliştirecek, büyüyecek ve daha yararlı hale geleceklerdir.”

“BİRLİK; ÖRGÜTLÜ GÜÇ OLMANIN AVANTAJINI ÇOK İYİ KULLANDI”

Genel Başkan Keskin’in ardından kürsüye gelen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da birliğin kendisi ve Milas için önemini şöyle anlattı:

“İlçemiz açısından çok önemli bir birlik olan süt birliğimizin bu güzel ve nezih iş yerinin açılışı için burada olmaktan son derece mutluyum. 5-6 gerekçeyle bu birliğimize tekrar teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle üreticiyi düşünüp üreticinin hak ve hukukunu korumak, emeğinin karşılığını alması noktasında olağanüstü bir gayret sarf etmelerinden dolayı mutluyum. Bu nitelikteki işletmeler açarak aynı zamanda tüketiciye de önemli ölçüde hizmet ediyorlar. Ucuz, kaliteli, doğal, organik ne dersek diyelim yani bir tüketici için yararlı olabilecek tüm ürünleri sıhhi ortamlarda ve iyi tasarlanmış iş yerlerinde satışa sunuyorlar. Biraz önce Birlik başkanımızın da belirttiği gibi örgütlü toplumun ne kadar önemli olduğunu bize ve tüm Türkiye’ye gösteriyorlar. Çünkü Milas Süt Birliği bugün ülkemizdeki birkaç süt birliği örneğinde olduğu gibi Milas’ın sınırlarını aşıp ülke çapında ses getiren, yankı uyandıran bir yapılanmadır. İlçemizin reklamını yapmak, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak ekseninde de bir yerel yönetici olarak kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Benim açımdan biraz önce birlik başlarımızın burada ifade ettiği gibi bir organize sanayi bölgesi yöneticisi olarak, organize sanayi bölgesinde yatırım yapan bir birlik olmaları da ayrı bir gurur kaynağıdır. Orada da en kısa zamanda bir açılış yapmayı gönülden istiyorum.”

“BAŞARI HİKAYESİNİN YENİ BİR SAYFASI DAHA YAZILDI”

Törende son konuşmayı Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke yaptı. Kaymakam Böke, havanın biraz soğuk olması nedeniyle konuşmasını fazla uzatmayacağını belirterek; “Bugün burada bir başarı hikayesinin bir sayfası daha yazılıyor. Bir açılış programındayız ama bu benim adıma çok özel bir açılış… Bir kere az önce de bahsedildiği gibi Milas Süt Birliği, gerek organizasyon yapısıyla, gerekse yaptıklarıyla sadece Milas’ta değil, ülke genelinde çok güzel işlere imza atan ve bu anlamda kendini ispatlamış bir birliktir. Ben bu noktada başta Sayın başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Tabii kooperatifleşmenin çok değerli olduğunu ki bizim ülkemizde maalesef çok fazla örnekleri yoktur, bir arada ortak çalışma kültürü biz çok iyi değil. En azından öyle olmadığını düşünüyorum ama Milas Süt Birliği bunu başarabilmiş. Bu noktada iyi bir sınav vermişlerden bir tanesidir. Milas Süt Birliği’nin bundan sonraki dönemde de başarılarının artarak devam etmesini diliyor, katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından Birliğim Gıda Market’in ikinci şubesinin açılış kurdelası, törene katılan protokol tarafından kesilerek, mağaza gezildi ve ürünler incelendi.


AdminAdmin