BODRUM
Giriş Tarihi : 24-04-2023 15:24

Bodrum Felsefe Sempozyumu Başladı

Aristoteles Felsefe Derneği tarafından "Yaşam İçin Felsefe" başlığı altında düzenlenen Mavi Anadolu Felsefe sempozyumlarının ilki, Bodrum’da başladı.

Bodrum Felsefe Sempozyumu Başladı

24-25-26 Nisan 2023 tarihlerinde Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Ahmet Aras, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak ile felsefeciler ve felsefeye ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

Üç gün sürecek etkinlikte Anadolu’da yaşamış filozofların düşünceleri, ulusal ve uluslararası olarak geniş bir katılımla ele alınacağını dile getiren Aristoteles Felsefe Derneği Başkanı aynı zamanda UNESCO Türkiye Felsefe İhtisas Komitesi Temsilcisi Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan, konuşmasında Muğla’nın İncealiler köyünde bulunan Oinoanda Antik Kenti, Muğlalı Diyojen ve Helenistik felsefe anlayışından bahsetti. Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan, şu ifadelere yer verdi;

“Helenistik felsefe anlayışı insana ve var olana karşı şefkati, merhameti ana çıkış noktası olarak alan bir felsefe anlayışı. Yani insan için felsefe. İnsanın en önemli sorunlarını ve ihtiyaçlarını kendine kaygı edinerek içinde bulunduğu sefaletten refaha ulaştırmayı diliyor. İşte bu felsefe anlayışı Helenistik felsefede inanılmaz bir biçimde karşımıza çıkıyor. Muğlalı Diyojen’in sorduğu soru da budur, ‘felsefe insan için, dünya için ne yapabilir? Mesele insanın iç dünyasını değişime uğratarak dış dünyayı da değiştirebilmektir. O yüzden Muğlalı Diyojen ve Helenistik felsefenin üzerine durduğu politika değil, etiğin ta kendisi.”

“Bugünkü felsefe maalesef akademinin duvarları arasına sıkışmıştır.” diyen Prof. Dr. Hatice Nur Erkızan, “Muğlalı Diyojen bize tam da bunu gösteriyor. Hem de kent meydanına, Agora’ya bu felsefe yazıtlarını dikerek, yazdırarak felsefenin nasıl kamusal olması gerektiğini, felsefeni nasıl günlük yaşamın içinden yeşermesi gerektiğini bize göstermesi bakımından son derece önemlidir.” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Muğla’nın tarihsel ve felsefi anlamda çok zengin bir kent olduğuna dikkati çekerek “Bu tarihi, felsefi zenginlikler ortaya çıkmalı. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise aydınlanmanın 2 bin 500 yıl önce Bodrum ve çevresinden başladığını dile getirerek “2 bin 500 yıl önce bu topraklarda birçok bilim insanı yaşamış. Ondan sonra bu işe uzun bir ara verilmiş. Ne zamana kadar? 1925’lere kadar. 1925’te Bodrum’a bir filozof gelip yerleşmiş. Bu da Halikarnas Balıkçısı. O da bir filozof.” ifadelerini kullandı.

Bodrum’da kongre ve sempozyum turizminin giderek geliştiğini dile getiren Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ise Mavi Anadolu Felsefe sempozyumuna ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Emeği geçenlere teşekkür plaketleri verildiği sempozyum, 26 Nisan tarihine kadar sürecek.

​​​​​​​

AdminAdmin