GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-09-2022 12:59

CHP'li Büyükşehir Belediyesi’nin kamuyu milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia edildi

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesince 2018’de 14 milyon 277 bin lira ihale bedel ile yapımına başlanan Muğla Bölge Müzesi inşaatının yüzde 90’ı tamamlanmışken, yüklenici firma sözleşmesinin fesih edilerek, kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığını söyledi.

CHP'li Büyükşehir Belediyesi’nin kamuyu milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia edildi

 

 

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesince 2018’de 14 milyon 277 bin lira ihale bedel ile yapımına başlanan Muğla Bölge Müzesi inşaatının yüzde 90’ı tamamlanmışken, yüklenici firma sözleşmesinin fesih edilerek, kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığını söyledi. Gökcan, “Sayın Gürün dört yıldır açamadığınız müze ve oluşturduğunuz kamu zararı için hemşerilerimizden özür dileyecek misiniz?” diye sordu.

 

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Eray Çiçek ve partililer ile yılan hikayesine dönen Bölge Müzesi’nin önünde basın açıklaması yaptı.

“Hamam desen hamam değil, müze desen müze değil” diyen Gökcan, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün’ün, keyfi ve sorumsuzca aldığı karar ile Büyükşehir Belediyesini, bilerek ve kasten zarara uğrattığını öne sürdü.

 

“İŞTE CHP ZİHNİYETİ”

Gökcan, Gürün’ün, kamu kaynağını yanlış kullandığını, Muğla’nın ve vatandaşların parasını çöpe attığını, kamu zararı oluşturduğunu belirterek, “Sorumsuzluk, beceriksizlik, iş bilmezlik, savurganlık ve vizyonsuzluk eşittir CHP. Vatandaşımız soruyor, merak ediyor. Bu bina belediye hamamı mı, cami mi, müze mi, kent belleği mi? Hemşerilerimiz tarafından alay konusu oldu.” dedi.

 

Binanın temelinin 2018 Mayıs ayında atıldığını ve 2019’da bitirileceğinin söylendiğini hatırlatan Gökcan, Muğla Bölge Müzesi olarak başlanılan inşaatın şu an Muğla Kent Belleği adını aldığını ifade etti.

 

“VATANDAŞLARLA DAVALIK OLUNDU, BİNA KADERİNE TERK EDİLDİ”

Gökcan, binanın yapıldığı arsanın bir kısmının belediye tarafından satın alındığını, vatandaşlara ait bazı parsellerin kamulaştırması bitirilmeden, bölge müzesi için ihaleye çıkıldığını dile getirdi.

 

Yaklaşık 150’ye yakın hissedar belediyeye dava açtığını kazandığına dikkati çeken Gökcan, “Dava, arsa sahiplerinin lehine sonuçlanarak, plan tadilatı yapılmıştır. Eski planlara geri dönülmüştür. Müze inşaatının plandaki durumu tartışmalı duruma düşmüştür. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün’e soruyoruz? Vatandaşların hakkı verilmeden, mağduriyetleri giderilmeden, kamulaştırma tamamlanmadan aceleniz neydi? Apar topar yangından mal kaçırır gibi neden ihaleye çıktınız? Açmayı bile beceremediğiniz bu sözde müze, 4 yıldır harabe haline geldi. 4 yıldan beri hiç bir şey yapılmadı. Bina kaderine terk edildi.” diye konuştu.

 

FESİH KANUNLARA AYKIRI YAPILDI, KONU YARGIYA TAŞINDI

İhale bedeli 14 milyon 277 bin lira olan Bölge Müzesi’nin yüzde 90'ının tamamlandığını, büyükşehir belediyesi tarafından ilgili firmaya 12 milyon lira ödendiğini ve işin bitimi için 2 milyon 277 bin lira kaldığına vurgu yapan Gökcan, şöyle devam etti:

“Belediye, sözleşmeye aykırı olarak, iş kalemlerinde keyfi değişiklikler istedi. Normalde yüzde 10’dan fazla olmaması gereken iş kalemi değişikliği yüzde 40’ı geçti. Sayın Osman Gürün Bölge Müzesinin ihale sözleşmesini Mart 2020’de feshetti. Müze inşaatında çalışan işçileri zabıta zoruyla inşaat alanından çıkardı. Ancak, fesih kararı kanunlara, mevzuata ve yönetmeliklere uygun şekilde yapılmadı. Pandemi sürecinde, devlet inşaatların bitirilmesi ve kamu zararı oluşmaması için kanun ve yönetmelikler çıkardı. 2 Nisan 2020 tarihli, Kovid 19 salgınının kamu ihale sözleşmelerine etkisi konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile de fesih durumlarında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na görüş sorulması ve süre verilmesi öngörülmektedir. Firmaya ek süre verilmedi, noter ihtarı çekilmedi. Kurallarına göre fesih yapılmadı. Direk fesih edildi. Fesih olmasa 2, 3 ay içinde 2 milyon 277 bin lira ödenerek iş bitirilecekti. Ve Müze açılacaktı. Firma Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan fesih işleminin, kanunlara, mevzuata aykırı olduğunu iddia ederek,  konuyu yargıya taşıdı. Yargı süreci devam ediyor.”

 

Gökcan, Başkan Gürün’ün, Ağustos 2020’de bir yerel gazeteye verdiği demeçte, ‘tekrar ihaleye çıkıp, müzeyi hemen açacağız’ sözünü anımsatarak, hemen denilen ihale için niçin 2 yıl beklendiğini dile getirdi.

 

“KEYFİ UYGULAMA İLE BELEDİYE BİLEREK VE KASTEN ZARARA UĞRATILDI”

2022 yılı Mayıs ve Haziran aylarında iki kez ihaleye çıkıldığını, ardından da davet usulü ile 3 firma çağırılarak, 3’üncü kez ihaleye çıkıldığını anlatan Gökcan, dava devam ederken çıkılan üç ihalenin de iptal edildiğine vurgu yaptı.

 

Gökcan, dava henüz sonuçlanmamışken, firma ile hesap kapanmadan, 3 kez ihaleye çıkılmasının gerekçesini sorarak, “CHP’li Başkan Sayın Osman Gürün, bu keyfi ve sorumsuzca aldığı karar ile Büyükşehir Belediyesini, bilerek ve kasten zarara uğratmıştır. Bu uygulaması ile 12 milyon lira tutarındaki kamu bütçesi yok yere harcanmıştır. İlk ihale bedelinden 2 milyon liralık iş kalmışken ve iş bitimine yaklaşılmışken, projeyi değiştirip, projenin ismini değiştirip, Muğla Bölge Müzesinden, Muğla Kent Belleğine dönüştürüp, ne yapmaya çalışıyorsunuz? Yeni ihale bedeli ne kadardır? 30 milyon mu 40 milyon mu yoksa daha fazla mı? 12 milyonu çöpe atıp, 40 milyonu daha buraya mı gömeceksiniz?” diye sordu.

Gürün’ün, kamu kaynağını yanlış kullandığını, Muğla’nın ve vatandaşların parasının çöp olduğunu savunan Gökcan, “Kamu, zarara uğratılmıştır. İşte klasik CHP zihniyeti. Sorumsuzluk, beceriksizlik, iş bilmezlik, savurganlık ve vizyonsuzluk eşittir CHP. Kamuda tasarruftan bahseden CHP’liler gelsin de Muğla’da Bölge Müzesinde yapılan israf ve savurganlığa baksın.” dedi.

 

“RESMİ YAZI İLE SÜT VE KİREÇ KARIŞIMI FORMÜLÜ İLE BADANA YAPILMASINI İSTENMİŞ”

Gökcan, müze inşaatında, keyfiliğin ve savurganlığın sınırının olmadığını ileri sürerek, şunları kaydetti:

“Normalde doğalgaz olan ve daha az bir maliyetle ısınacak olan binaya, 273 adet bin wat elektrikli ısıtıcı ile ısınması için sistem kurulmuş. Daha ucuza ısınmak varken, niçin daha pahalıya ısınmayı tercih ediyorsunuz? Ülkemizin ve Muğla’mızın bu kadar önemli konuları varken, CHP’li Osman Gürün, süte, kirece takılıp kalmış. CHP’li Muğla Büyük Şehir Belediyesi, müteahhit firmaya yazdığı resmi yazı ile müzenin tavan sıvasında süt ve kireç karışımı formülü ile badana yapılmasını istemiştir. Badananın içinde kullanılacak malzemeleri de kalem kalem saymıştır. Resmi yazıda, badanada inek sütü mü, keçi sütü mü, ligt süt mü, yoksa tam yağlı süt mü kullanılacak? Bu önemli konuyu yazmayı da unutmuşlar.”

 

“KAMU ZARARI İÇİN HEMŞERİLERİMİZDEN ÖZÜR DİLEYECEK MİSİNİZ?”

Gürün’e, sorular yönelten Gökcan, “2018’de işe başlarken ‘2019 yılında açacağız’ sözünü vermiştiniz. Dört yıldır niçin açamadınız, neyi bekliyorsunuz?” diye sordu.

Bölge Müzesi’nin ne zaman açılacağını soran Gökcan, Gürün’e şu soruları yöneltti:

“Müteahhitle olan sözleşmeyi niçin fesih ettiniz? Yargıya intikal eden hususlar nelerdir? Kamu zararı oluşmasına neden olan personelinizle ilgili herhangi bir soruşturma açtınız mı? Yoksa bütün sorumluluğu büyükşehir belediye başkanı olarak siz mi alıyorsunuz? Dört yıldır açamadığınız Müze ve oluşturduğunuz kamu zararı için hemşerilerimizden özür dileyecek misiniz? Sayın Osman Gürün’ü bu sorulara cevap vermeye davet ediyoruz. Yoksa yine CHP’nin Muğla’daki kadrolu sözcüsü Milletvekili Sayın Süleyman Girgin mi cevap verecek?”

 

Gökcan, CHP’li Osman Gürün’ün ve büyükşehir belediyesinin asli görevi olan yol, kanalizasyon, alt yapı, ulaşım ve içme suyu çalışmalarında zaten sınıfta kaldığını, Muğla Bölge Müzesi kurulması projesini de eline gözüne bulaştırdığını söyledi.

Gökcan, Muğla adına, vatandaşlardan gelen ve sahada gördükleri haksız, hukuksuz ve yanlış uygulamaları konuşmaya ve takip etmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

AdminAdmin