CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun; Vatandaşların sağlığını tehdit eden “Uyku Keki” Adıyla Bilinen Ürünü ve İçinde Uyuşturucu Olduğu İddialarını Meclis Gündemine taşıdı.
Son zamanlarda sosyal medya platformlarında pazarlanan ve tüketicilerin sağlığını tehdit ettiği ve hatta içinde uyuşturucu bulunduğu iddia edilen “Uyku Keki” adıyla bilinen ürünü meclis gündemine taşıyan Uzun; "Meşhur keklerimizden dene, Türkiye'de ilk" sloganlarıyla sosyal medyada kısa sürede dikkat çeken kekin içinde uyuşturucu olduğu iddiaları kamuoyuna yansımıştır. "Uyku keki" olarak adlandırılan bu ürünü, kullananların gözlerinde kızarma ve hatta halüsinasyon görme gibi sağlık sorunları yaşadığı ve hatta Tarım ve Orman Bakanlığı’na bu konuda çok sayıda şikayette bulunulduğu, satışı yapılan ürüne dair sosyal medya hesaplarının apar topar kapatıldığı görülmüştür.” Dedi.
Halk Zehirlenirken Bakanlık Uyuyor mu?
Bakan Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Uzun; “Çocukların dahi kolaylıkla erişebileceği bir yöntemle internet ortamı ve sosyal medya platformlarında satılan bu ürünlere dair Bakanlığın bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Belli ki bu tarz ürünlerin imalatı, ithalatı, pazarlanması ve buna dönük denetimlerde büyük bir eksiklik var. Halk zehirleniyorsa Bakanlık uyuyor demektir. Bakan Yumaklı’nın bu konuya dair sorularımıza şeffaf bir şekilde cevap vermesini, kamuoyunu aydınlatmasını ve denetimleri artırmasını bekliyoruz.” Dedi.
İşte CHP’li Uzun’un Bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorular;
1. “Uyku keki” olarak adlandırılan ve sosyal medyada rahatlıkla çocukların dahi erişim sağladığı bu ürüne dair, herhangi bir firma ya da şahıs tarafından alınan bir izin var mıdır?
2. Adı geçen ürünle ilgili bakanlığınıza kaç şikayet başvurusu iletilmiştir? Bu başvurular sonucu başlatılan adli ya da idari bir soruşturma var mıdır?
3. Bakanlığınızca bu ürünlere dair yapılan bir test var mıdır? Varsa ürünün içerisinde herhangi bir uyuşturucu maddeye rastlanmış mıdır? Yapılmamışsa bu tarz satış yöntemi ile satış yapan ve halk sağlığını tehdit eden ürünlere dair bakanlığınız neden çalışma yapmamaktadır?
4. Bu ve buna benzer ürünlerin sosyal medya platformlarında pazarlanmasına dair BTK ile birlikte yürüttüğünüz bir iş birliği var mıdır?
5. Bu platformlarda rahatlıkla pazarlanan ve bakanlığınız yetkisinde bulunan ürünlerin takibi ve kontrolü nasıl yapılmaktadır?
6. Bakanlığınız yetkisinde bulunan ürünlere dair son 5 yılda izinli olmasına rağmen verilen izne aykırı üretim ya da ithalat yapan kaç ürün ve firma denetim sonucunda kusurlu bulunmuş ve haklarında cezai ve yasal işlem yapılmıştır?
7. Bakanlığınız yetkisinde bulunan ürünlere dair son 5 yılda izinli olmadığı halde üretim yapan ve kaçak yollarla ülkemize sokulan kaç ürün, firma ya da şahıs yapılan denetimler sonucunda kusurlu bulunmuş ve haklarında cezai ve yasal işlem yapılmıştır?