MUĞLA
Giriş Tarihi : 19-11-2022 15:17

Dünya Arıcıları Arıcılığın ve Çam Balının Başkenti Muğla’da Buluştu

Dünya Arıcıları Arıcılığın ve Çam Balının Başkenti Muğla’da Buluştu

Dünya Arıcıları Arıcılığın ve Çam Balının Başkenti Muğla’da Buluştu

Ulusal ve uluslararası düzeyde arıcılık sektörünün tüm paydaşlarının buluştuğu “7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”  büyük katılımla gerçekleştirildi.
15 -19 Kasım 2022 tarihlerinde 4 gün süren 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresine 14 ülkeden yaklaşık 3 bin kişi katıldı.
Marmaris'te gerçekleşen 4 günlük kongrede, arıcılıkla ilgili 2 ayrı salonda bilimsel sunumlar yapıldı ve eğitimler, konferanslar düzenlendi. Hem üreticilerin hem de sektörün sorunları gündeme getirildi.
Panelin 4. gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle hayata geçecek “Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi güdümlü projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimlere katılan arıcılara törenle sertifikaları verildi.
Programa, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Türkiye Arıcılar Birliği Merkez Başkanı Ziya Şahin, FAO Türkiye Temsilcisi, Gıda ve Tarım Örgütü Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, oda başkanları, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.
"Ana Arı Yetiştiriciliği ve Apiterapik Ürün Eğitimi” alan arıcılar için gerçekleştirilen sertifika töreninin sonunda gazeteci ve sunucu Arkeolog Mesut Yar’ın moderatörlüğünü yaptığı "Muğlalı Arıcıların Geleceği" panelinde hem üreticilerin hem de sektörün sorunları gündeme getirildi.
15 Milyon Liralık Proje
Proje kapsamında iki ayak olacak şekilde Genel Arıcı ve Lider Arıcı eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerin ilk ayağı olan Genel Arıcı Eğitimleri arının üreme popülasyonunun maksimum olduğu bahar aylarında verildi. 
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından sahada arıcıların kovanları başında verilen eğitimde, iyi hijyen şartlarında polen hasat etme ve muhafaza koşulları, propolis tuzağı kullanma, propolis hasadı, perga hasadı, arı zehri ekipmanı kullanma gibi başlıklar üzerinde durulmuştur. Eğitim süresi 1 gün olarak belirlenen eğitimde 26 köyden en az 10 arıcı olacak şekilde 260 kişi kontenjan olarak belirlendi. 
Eğitimlerin yaklaşık yüzde 70’i tamamlanmış olup 2023 yılında da Genel Arıcı Eğitimlerinin devam edeceği belirtildi. 
Mevcut durumda Ortaca’ da 14 kişi, Fethiye’de 25 kişi, Milas’ ta 62 kişi, Marmaris’te 34 kişi, Datça’da 27 kişi ve Seydikemer’ de 26 kişi olmak üzere toplam 188 kişi katılım sağladı. 
Eğitimlerin ikinci ayağının olan Lider Arıcı Eğitimleri ise ihtisas eğitimi olarak nitelendirilebilecek arı sütü üretimi eğitimleri olduğu ifade edildi. 
Eğitim içeriği arı yetiştiriciliğinde ana arının önemi, ana arı yetiştiriciliği, başlatma kovanlarının seçimi ve hazırlanması, larva gelişimi ve transferi, arı sütü hasadı ve muhafaza koşulları gibi başlıklardan oluşuyor. Süresi 5 gün olarak belirlenen eğitimde toplam 43 katılımcının 34’ü eğitimi başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.
Proje bütçesindeki Eğitim Giderleri ve Eğitim Sarf Malzeme Giderleri kalemlerinden organizasyon ve sarf malzeme giderleri karşılandı. 
520 adet Propolis Üretim Izgarası, 52 adet Perga, 4 adet Arı Zehri Toplama Makinesi, 52 adet Arı Zehri Ambalaj Şişesi, 60 adet Arı Sütü Üretim Seti satın alımı gerçekleştirildi. 

AdminAdmin