MUĞLA
Giriş Tarihi : 15-12-2024 23:22

“Kadınlarımız Koyunlarıyla Üretime Katılıyor” Projesi Tamamlandı

“Kadınlarımız Koyunlarıyla Üretime Katılıyor” Projesi Tamamlandı

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve 2024 yılı boyunca devam eden “Kadınlarımız Koyunlarıyla Üretime Katılıyor” projesi, büyük bir başarıyla sonuçlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Muğla kırsalındaki kadın üreticilerin tarımsal üretime katılımını artırmayı hedefleyen projenin kapanış etkinliği, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Ortaca AK Parti İlçe Başkanı Emel Atabey, Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, Menteşe Ziraat Odası Temsilcisi Ayşe Demiral ve projeye katılan kadın üreticiler katıldı. Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü uzmanlarının desteğiyle, 13 ilçede uygulanan proje çerçevesinde kadın üreticilere verilen eğitimlerin çıktıları değerlendirildi.

Kadın Üreticilere Eğitim ve Destek

Proje kapsamında, koyun yetiştiriciliği yapan kadınlara koç katım ve gebelik dönemi bakım eğitimleri verilerek sürülerin sağlıklı kalması, ölüm oranlarının azaltılması ve ikiz doğum oranlarının artırılması hedeflendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile ilçelerde görev yapan teknik personelin saha ziyaretleri sayesinde, toplamda 100 kadın üreticiyle birebir görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca, 800 adet mineral blok dağıtımı yapılarak koyun sürülerinin sağlıklı beslenmesi sağlandı.

Kadınların Tarımsal Üretime Katkısı

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, kadınların üretimde güçlü bir şekilde yer almasının tarım sektörünün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Kadın girişimciliğini artırmak ve kırsal kalkınmayı hızlandırmak amacıyla birçok proje tasarladıklarını belirten Saylak, “Kadınların tarım ve hayvancılıkta yenilikçi yaklaşımlarla üretime katılımı, hem bireysel ekonomik kalkınmalarına hem de kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlayacak” dedi.

Son Beş Yılın Başarıları ve 2025 Hedefleri

Saylak, son beş yılda kadın üreticilere yönelik Bakanlık destekli projelerde önemli başarılar elde edildiğini belirterek 2025 yılı itibarıyla genç ve kadın üreticilere yönelik projelere ağırlık verileceğini müjdeledi. 2024 yılında düzenlenen eğitim faaliyetlerinden 23 bin 398 çiftçinin yararlandığını ve bunların 3 bin 534’ünün kadın üretici olduğunu ifade etti.

Kadınların Tarımdaki Rolü Stratejik Önem Taşıyor

Kadınların tarım ve hayvancılıkta daha aktif rol almasının, yalnızca ekonomik kazanımlar sağlamayacağını, aynı zamanda kırsal bölgelerde yaşayan kadınların özgüvenini artırarak onları daha bağımsız bireyler haline getireceğini söyleyen Saylak, “Kadınlarımızın bilgi, yenilik ve dayanışma ile daha güçlü üreticiler haline gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Etkinlikte, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Kuray, proje süreçleri ve yeni destekleme modeli hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü’nden Hüseyin Yeşilçam, Muğla’da devam eden kadın projelerine ilişkin bilgi verdi.

Projenin kapanış etkinliği, kadın üreticilerin tarımsal üretimdeki rollerini daha da güçlendirme hedefiyle sona ererken, katılımcılar projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Projenin, Muğla kırsalında kadınların tarım ve hayvancılıkta daha güçlü bir şekilde yer alması için bir dönüm noktası olduğu ifade edildi.

AdminAdmin