MİLAS
Giriş Tarihi : 16-03-2024 21:49

Latmos ve Herakleia kazı sponsorluğu yenilendi

Latmos ve Herakleia kazı sponsorluğu yenilendi


Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke'nin makamında yapılan protokol imza töreninde Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milas Müze Müdürlüğü, Latmos ve Herakleia Kazı Başkanlığı ile İMİ Koleji yetkilileri bir araya geldi.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Müdür Yardımcısı Osman Engindeniz, Milas Müzesi Müdür Vekili Ali Yalçın, Milas Müzesi Müdür Yardımcısı Pembe Gül Öğütçü, Müze Uzmanı Selçuk Karabağ, Latmos ve Herakleia Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Kazı Heyet Üyesi Prof. Dr. Aytekin Büyüközer, İMİ Eğitim Kurumları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gözen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nilüfer Çelik ve İMİ Koleji Kurucu Temsilcisi Tahsin Yılmaz'ın katıldığı törende imzalanan protokol ile İMİ Koleji, Herakleia'daki arkeolojik kazı çalışmalarına 2024 yılında da maddi ve manevi desteğini sürdürmeyi taahhüt etti.
Muğla ili, Milas ilçesi, Kapıkırı Mahallesi'nde bulunan Herakleia Antik Kenti'nde 12 Ağustos 2021'de başlayan arkeolojik kazı çalışmalarına ilk günden itibaren sponsor olan İMİ Koleji, “nitelikli eğitim, çok yönlü gelişim” mottosu ile Milas'ın gelecek nesillerini yetiştirirken, tarihi ve kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için de desteğini sürdürüyor. Yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi ve iki farklı uygarlığa başkentlik yapmasıyla zengin bir kültürel mirasa sahip olan Milas’ın kültürel değerlerinin korunması konusunda da farkındalık yaratmayı hedefliyor.
Bafa Gölü kenarında, Latmos (Beşparmak) Dağlarının güney eteklerinde, muhteşem bir coğrafyada yer alan Herakleia Antik Kenti'nde heyecan yaratan kazı ve konservasyon çalışmalarının sürekliliğinin korunması, Hellenistik,  Roma dönemleri ile Dönemi, Geç Antik Çağ ve sonrasına ait tarihi ve kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması sonucunda bölgede turizmin ve ekonominin gelişmesine katkı sağlanacağı öngörülüyor. Bölgede yaşanacak maddi kazanımların yanı sıra kültürel mirasın yeni nesillere aktarılmasında eğitime düşen stratejik misyonun önemine vurgu yapılıyor.
Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke; Herakleia Antik Kenti’nde 2021’de başlayan kazı çalışmalarında ilk çıkan heykellerin büyük heyecanına tanık olduğunu anlatarak coğrafyası, yeryüzü şekilleri, efsaneleri ile müthiş bir turizm potansiyeline sahip bu bölgede İMİ Koleji’nin de destekleriyle tarihi ve kültürel varlıkların ortaya çıkarılmasının bölgenin turizm algısını yükseltmeye sağlayacağı yarara değindi.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, imza töreninde yaptığı konuşmada ülkemiz kültürel mirasının ortaya çıkarılması, korunması ve turizme kazandırılmasının önemine değinerek arkeolojik kazılarda kamu kaynaklarının yanında  sponsorların önemini dile getirdi. İMİ Koleji’nin sponsorluk desteğinin diğer işletmeler için örnek teşkil etmesini umduğunu belirtti.
Latmos ve Herakleia Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, kazı çalışmaları yapmak üzere bölgeye ilk geldiklerinde Valilikten sağlanan destek dışında maddi kaynaksızlıkla işe başlamanın zorluklarını düşünürken İMİ Koleji Yönetim Kurulu’ndan; Erol Gözen ve Nilüfer Çelik’ten gelen destek önerisi maili ile yaşadıkları mutluluğu anlattı. İMİ Koleji’nin Herakleia Antik Kenti kazı çalışmalarına 3 yıldır sürdürdüğü sponsorluk desteğinin çok önemli olduğunu dile getiren Büyüközer, “ancak esas İMİ Koleji’nin kazı çalışmaları başlangıcında yaktığı ateş bizim için çok değerli ve biz o ateş sayesinde şu anda halen daha yürüyebiliyoruz.” dedi.
İMİ Eğitim Kurumları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gözen ise konuşmasında şunları söyledi: “Latmos ve Herakleia kazılarını desteklememizin birden fazla sebebi var. Öncelikle bizler Herakleia’ya aşığız; orada yaşayan bir tarih var. İnsanlar hala o tarihi yaşıyor, kültür varlığının devamını gözlemliyorsunuz. Diğer yandan, sponsorluk girişimimiz ile örnek olalım istedik, özellikle buranın yerel insanlarına, yerel işletmelerine, bölgenin turizm ve ekonomisine katkı sağlayacak çalışmaları desteklemelerinin önemli olduğunu ayırt etsinler istedik. Ayrıca bir eğitim kurumu olarak kültürel mirasımızın tanınması ve korunmasında bilinçli bir toplum yetiştirmek için, geleceğin toplumunu oluşturacak öğrencilerin yetiştirilmesinde görev alanlar olarak sorumluluk yüklendiğimizi düşündük. Arkeolojik eserler, kültürel miras ve bunların korunması yönünde çocuklarda farkındalık yaratabilecek en iyi kurum bir okul.”

AdminAdmin