Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınasının ardından Muğla Valisi İdris Akbıyık başkanlığında, AFAD ve ilgili tüm kurumların katılımıyla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, olası deprem ve tsunami senaryoları ele alınarak, afet risklerini en aza indirmek için alınacak önlemler değerlendirildi.
Muğla Valisi İdris Akbıyık toplantının ardından yaptığı açıklamada, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğin yaratabileceği riskleri en aza indirmek için yerel yönetimler, güvenlik güçleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Akbıyık, “Toplantımızda, deprem ve tsunami risklerine karşı erken uyarı sistemleri ve acil müdahale planları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Hazırlanan senaryolar kapsamında mevcut tehlike ve risk haritaları güncellenerek, tsunami olması durumunda kıyılardaki ‘Su Basma Seviyeleri’ ve ‘Tahliye Haritaları’ oluşturulmuştur” dedi.
Afet Müdahale Planları Güncellendi
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde hazırlanan Muğla İl Afet Müdahale Planı kapsamında 23 çalışma grubunun görevleri ve kapasiteleri gözden geçirilerek ihtiyaç analizleri yapıldı. Plan doğrultusunda, Bodrum İlçe Afet Müdahale Planı ivedilikle tamamlanırken, Muğla İl Risk Azaltma Planı kapsamındaki çalışmaların hızlandırıldığı vurgulandı.
Tsunami Erken Uyarı Sistemleri Güçlendirildi
Bodrum ilçesinde 2019 yılından bu yana hizmet veren tsunami erken uyarı sistemlerinin AFAD afet yönetimi ve karar destek sistemine entegrasyonu kontrol edildi. Ayrıca Bodrum’daki ikaz ve alarm sistemlerinin bakımları tamamlanırken, Datça ilçesine de yeni bir ikaz ve alarm sistemi kuruldu.
Muhtemel afetlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla 7 farklı ilden 40 arama-kurtarma personeli Bodrum ve Datça ilçelerine konuşlandırıldı.
Su Çekilmeleri Meteorolojik Bir Olay
Son günlerde kamuoyunda endişe yaratan deniz çekilmeleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Akbıyık, “Bu durum meteorolojik bir olaydır ve Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilikle doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanları süreci yakından takip etmektedir” dedi.
Vatandaşlara, sosyal medyada yayılan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri çağrısında bulunan Vali Akbıyık, doğru bilgiye ulaşmak için resmi kaynakların takip edilmesinin önemine vurgu yaptı.
Muğla'da Deprem ve Tsunami Risklerine Karşı Önlemler Değerlendirildi

