MUĞLA
Giriş Tarihi : 22-02-2023 16:58

Muğla’da Misafir Edilen Depremzedelerin Sağlık Kontrolleri ve İhtiyaçları Gideriliyor

Muğla’da Misafir Edilen Depremzedelerin Sağlık Kontrolleri ve İhtiyaçları Gideriliyor



Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Muğla'da misafir edilen depremzede vatandaşların sağlık ihtiyaçlarının İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından giderildiği bildirildi.
Muğla Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Valilik koordinasyonunda Gençlik Spor Bakanlığı bünyesindeki yurtlara, kamu misafirhanelerine, otellere, kendi akraba ve yakınlarının evlerine yerleştirilerek, misafir edilen depremzede vatandaşların ilk andan itibaren karşılama kayıt noktalarında sağlık yönünden ilk değerlendirmelerinin yapıldığı, gerekli görülen durumlarda sağlık kuruluşlarına sevk edilerek tedavilerine başlandığı belirtildi.
Barınma alanlarında ilçelerdeki sağlık personelleri ve 112 ekipleri ile 7 gün 24 saat sağlık hizmeti veren 5 revir kurulduğuna işaret edilen açıklamada, vatandaşların ilk muayenelerinin bu revirlerde yapıldığı, gerekli durumlarda nakil aracı ayarlanarak ilgili hastanelerde poliklinik muayenelerinin sağlandığı ifade edildi.
Açıklamada, kronik hastalıkları olan depremzedelerin reçetelerinin düzenlenerek, Muğla Eczacı Odası Temsilcisine gönderildiği, ilaçların ve medikal malzemelerin revirlere getirtilmesi ve eczacı odasının görevlendirdiği gönüllü eczacılar tarafından hastalara ulaştırılmasının sağlandığı kaydedildi.
Akraba ve yakınlarının evlerinde kalan depremzede vatandaşlara mobil sağlık ekipleri tarafından hizmet verildiğine de dikkati çekilen açıklamada, "Deprem bölgesinden ilimize gelen depremzedelerden 3 bin 700’ü barınma alanlarındaki revirlerde sağlık taramasından geçirilerek muayene edilmiş, 11 bin 384 afetzede ile mobil sağlık hizmeti ekipleri bire bir görüşme sağlamıştır. Bununla birlikte, ilimiz hastanelerine başvuran depremzede vatandaşlarımızın her türlü sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve mağduriyete sebebiyet verilmemesi amacıyla gerekli önlemler de yapılmıştır. Buna göre; poliklinik giriş alanlarında bulunan karşılama yönlendirme birimlerine yakın konumda Depremzede Başvuru ve Danışma Birimi oluşturularak, bu birimlerce depremzede vatandaşlarımızın tıbbi ihtiyacına göre MHRS randevu şartı aranmaksızın uygun polikliniklerde muayene olmaları sağlanmaktadır. Gerekli olduğu durumlarda ruh sağlığı ve hastalıkları polikliniği ve psikodestek alanlarına yönlendirilmesi, ayrıca öncesinde Diyaliz, Kemoterapi, Fizik Tedavi, ÜYTE, riskli gebelik vb. alanlarda tedavisi devam eden depremzedelerin tedavilerinin devam etmesine yönelik gerekli koordinasyon sağlanmıştır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, kamu hastanelerinin acil servis ve polikliniklerine bugüne kadar 5 bin 106 hasta başvurduğu, bu hastalardan 71’inin servislere yatırıldığı ve 65’inin de tedavisi tamamlanarak taburcu edildiği vurgulandı.
Hastane acil servislerine başvuran depremzede vatandaşlara ve ailelerine uygun zamanda gerekli psikososyal desteğin verilmesi amacıyla Krize Müdahale Birimi çalışmalarının aktif hale getirildiği de belirtilen açıklamada, yatarak tedavi olan hastaların, maddi manevi tüm ihtiyaçlarından bilgi sahibi olmak ve yerinde çözümleyebilmek adına bir ekip belirlenerek hastaların ziyaret edilmesinin ve ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme, giyim gibi ihtiyaçlarının giderilği ifade edildi.

AdminAdmin