MİLAS
Giriş Tarihi : 24-11-2022 12:37

TARİŞ BAŞKANI KAMİL GÜL: “HEM ÜRETİCİ HEM MİLAS ZEYTİNİ KAZANSIN DİYE ÇALIŞIYORUZ”

S.S. 153 No’lu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağları Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, 2022-2023 yılı zeytin hasat döneminden beklentilerini bizlerle paylaştı. Rekolte açısından son yılların en parlak sezonunu beklediklerini söyleyen Gül, kooperatif olarak hem üreticilerin kazanması hem de Milas zeytininin kalitesinin artması için çalıştıklarını vurguladı.

TARİŞ BAŞKANI KAMİL GÜL: “HEM ÜRETİCİ HEM MİLAS ZEYTİNİ KAZANSIN DİYE ÇALIŞIYORUZ”

 

 

 

Başkanım 2022-2023 yılı zeytin hasat dönemi başladı. Öncelikle size ve kurumunuza hayırlı olsun. 2022-2023 zeytin rekolte durumu verilere göre nasıl size nasıl yansıdı?

2022-2023 sezonu zeytin hasadı açısından parlak bir yıl olacak gibi görünüyor. Tabii yağış durumuyla ilgili bazı sıkıntılar olsa da bunların da çözüleceğine inancım tam. Biz de bu konuda üreticimizin yüzünü güldürmek için fabrikamızda gerekli yatırımları yaptık. 270 olan kasa sayısını 340’a çıkardık. Yetmezse hedefimiz bu sayıyı 500’e çıkarmak. Madem ki Milas Memecik zeytinyağı Avrupa nezninde coğrafi işaretini almış, bu durumda bize bu kaliteye en iyi şekilde destek vermek düşer. Bunu da en iyi yapacak kurumlardan biriyiz. Ben bütün zeytinyağı sanayicilerini, üreticilerini Milas zeytinyağının yükselen ününe destek vermeye çağırıyorum. Bu başarı yükümüzün biraz daha ağırlaştığını göstermektedir. Biz bu yükü taşımaya hazırız. Ve inşallah bunun da üstesinden geleceğiz. Makinalarımızın denemeleri yapıldı. Üreticilerimiz her zaman için şu anda zeytinini getirip fabrikamızda işleyecek durumdayız. Biliyorsunuz şu günlerde girdi fiyatlarında hayli artışlar oldu. Doğal olarak bunların hesaplarının yapılması lazım. Bunların değerlendirmesi yapıldıktan sonra kısa zamanda ondalık neticelerinde vatandaşımıza ilan edeceğiz. Halkımıza rekoltesini zamanında vermelerini tavsiye ediyorum. Bu, kendi menfaatlerinedir. Biz her zaman zeytinyağı sektöründe bir dengeleyici unsur taşıyan bir kuruluşuz. Bizim düşüncemiz özel sektörle rekabet içine girelim de biz fazla ürün alalım, fazla zeytin sıkalım düşüncesi asla değil. Bizim için tüm mesele vatandaşın da belli oranda yağ çıkarabilmesi ve belli ondalıklar alabilmesi. Ancak bizim durumumuz biraz farklı. Biz de kendimizin üreticisiyiz. Bize üreticisi burada bir görev vermiş. O görevle onların haklarını korumakla mükellefiz. Dolayısıyla bir vatandaş geldiği zaman, “özel sektörde şu kadar ondalık alınıyormuş” dediğinde bizim ille bu yüksek ondalıkdan çıkaracağız diye bir lüksümüz yok. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. Bizim ondalık değerlendirme durumunuz bundan ibarettir. En başından dediğim gibi işimiz rekabet değil. Biz üreticiye, mal sahiplerine hizmet veren bir kuruluşuz.

Milas'ın zeytinyağı ancak son yıllarda kalite olarak kendini tescil ettirmiş olsa da Tariş’in Milas'taki serüveni çok daha köklü. Bu süreçte Milas’a ilk modern fabrikayı kazandıran kurum olarak tarihi değeriniz var. 2023 yılı da OSB’de artık hayatın başlayacağı dönem olarak heyecan yaratıyor. Tariş, OSB'de yatırım yapacak mı? Bu yıl yine modern bir tesisle orada kendi dolum tesislerini kuracak mı?

Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Proje safhası bitmiş durumda. İnşaatlar önümüzdeki yıl içerisinde başlayacak. 1700 metrekare kapalı alanda proje çalışmalarımız tamamlandı. Kısa zamanda bunun yapı izni belgesini almış olacağız. Ondan sonra da inşaat başlayacak. Temennimiz kısa zamanda ikinci bir fabrikayla üretimimizin hizmetini OSB’de sunmak olacaktır. Ekonomi elverdiği müddetçe bütün gücümüze yatırım harcamalarınıza OSB deki fabrikayı harcayacağız. Biz OSB’deki işler devam ederken de mevcut fabrikamızın her türlü dizaynı, modernizasyonu için titizlikle çalışıyoruz. Kaliteyi yakalamak, yatırım demektir. Bu yatırımları eski fabrikamızda da aynen devam ettiriyoruz ki o kaliteden taviz vermeyelim.

8. Milas Zeytin Hasat Şenliği için start verdiniz. Şenlikte bizleri ne gibi sürprizler bekliyor? 

8. Zeytin Hasat Şenliği’nde elbette birtakım güzel sürprizlerimiz olacak ama bunları önceden açıklamak sürprizi bozacaktır. Sadece geçmiş yıllara göre daha iyisini yapma idealimizi paylaşabilirim sizlerle. Tabii her şey olduğu gibi iyi bir şenlik düzenlemek de ekonomiyle ilintili bir konu. Ekonomi koşulları yerinde olduğu müddetçe coğrafi işaret almış Memecikzeytininyağını, yağlık zeytini, çekişte zeytinini bütün yerel basın ve ulusal basınnezdinde duyurmak arzusundayız. Yani bu başarıları sadece Milas’a duydurmak değil ülkeye duyurmak istiyoruz. Zeytin hasat şenliğinin esas amacı da zaten tüm Türkiye’ye hattaAvrupa’ya  “Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı denilince biz varız. Bu kalitede yağncak bizden temin edilir” demek içindir. Bunu ne kadariyia anlatabilirsek, hasat şenliği de o kadar hedefine ulaşmış olur.

Başkanım, son olarak sizin yeni sezon için üreticilere söyleyeceğiniz bir söz, vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Yeni üretim sezonu için üreticileri fabrikalarına, zeytinlerinde kaliteye sahip çıkmaya davet ediyorum. Zeytin dalından çıktıktan sonra kısa zamanda fabrikaya ulaştırsınlar. Fabrikada bekleme yok, çuval sistemi yok. Tabii üretici çuvalla getirecektir, kasayla getirme imkanı pek olmuyor. Ama gelen zeytinler kasaların içine konacak, çuvallarda bekletilmeyecek. Üretici ertesi gün yağını çıkartmak isterse ertesi gün çıkartacak, isterse aynı gün de çıkartabilir. Yani bizim esas amacımız vatandaşa hizmet. Yeter ki alın teriyle elde ettiği zeytinleri fabrikaya ulaştırsın. Sıraladığım uyarılara uymaları halinde kaliteyi elde etmiş olurlar. Böylelikle 3 liraya satacağı zeytini 8 liraya satacak, bu kesin. Soğuk sıkım isterlerse soğuk sıkım, organik sıkım isterlerse organik sıkım temin edecekler. Ayrıca deforme olmuş zeytinlerim var demeleri halinde bunun için ayrı bir makinemiz de var. Bozuk zeytinlerle kaliteli zeytinler arasındaki farkı ayırmak için makinaların ayrı olmas çok büyük bir faktör. Bizim en büyük artılarımızdan biri bu.

Bunların dışında bu sezon son yılların en iyi rekoltelerinden birini bekliyoruz. Bu konuda bir sıkıntı olacak gibi görünmüyor. Bizim tüm mücadelemiz zeytin üretisini memnun etmek üzerine. Ancak bir kez daha şuna vurgu yapmak istiyorum; zeytin üreticilerimiz bu müesseseleri ayakta tutmaya gayret etsin. Biz zeytinyağının hepsini biz satın alalım, zeytinin tamamını biz sıkalım demiyoruz. Bizim esas çabalarımızdan birisi üreticinin malının değerlenmesi üzerine. Yani bizim işimiz gücümüz, gece gündüz düşüncelerimiz, projelerimiz, planlarımız zeytincilik üzerine... Biz koperatifiz,kooperatiflik kuralları neyse onları uygulama zorunluluğundayız. Ve bu yolda da yolumuza devam ediyoruz.

AdminAdmin