GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-09-2023 13:27

TİMBİR: İnternet Haber Siteleri, Ziyaretçi Trafik Şartında Manipülasyondan Uzak Durmalı

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 7418 Sayılı Kanunla süreli yayın sayılan internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakkı süreçleri ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İnternet haber sitelerinin ziyaretçi trafik şartında manipülasyondan uzak durması çağrısı yapan TİMBİR, gerekli şartları sağlayan internet haber sitelerinde iki yıl bekleme süresinin bir yıla indirilmesini talep etti.

TİMBİR: İnternet Haber Siteleri, Ziyaretçi Trafik Şartında Manipülasyondan Uzak Durmalı

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), tarafından 7418 Sayılı Kanunla süreli yayın sayılan internet haber sitelerinin resmi ilan yayımlama hakkı süreçleri ile ilgili yazılı açıklama yayınlandı.

 Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;

İnternet Yasası ile birlikte ilk defa basın kartı, resmi ilan hakkı kazanan İnternet Haber sitelerinin  şimdi kendini göstermesi önemlidir. İnternet Haberciliği ciddi İştir, bu işe yatırım yapan, teknolojiye ayak uydurabilen, şartları yerine getirebilen ayakta kalacak.

Vasat ile Liyakati Ayırmanın Zamanı Geldi

Dijital çağ olarak adlandırdığımız bu çağda hayatımızın her anında var olan dijital teknolojiler ile birlikte yeni medya olarak adlandırılan internet yayıncılığı da günümüzün en önemli haber alma kaynağı haline geldi.

Bu gelişmelerle birlikte ülkemizde 7418 Sayılı Kanunla süreli yayın sayılan internet haber siteleri sahipleri gazeteci kimliğine kavuşmasının yanında mecralarında resmi ilan yayımlama hakkı alması gazetecilik mesleğinin sürdürülebilirliği adına önemli bir kazanım olmuştur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle resmen kurulan, 81 il ve 20 ülkede binden fazla üyesiyle faaliyetlerini sürdüren Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) olarak İnternet yayıncılığı yapan kuruluşlara verilen hakların oldukça önemli olduğunu her fırsatta vurgulayarak düzenlemeyi desteklediğimizi bildirdik.

İlgili yasal düzenleme sonrası 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren resmi ilan yayınlama hakkı bulunan gazetelerin İnternet haber siteleri de ilan yayınlama hakkı elde etmiş oldu. Gazetesi olmayan diğer İnternet haber sitelerine ise ilgili koşulları yerine getirme ve 2 yıl bekleme süresinden sonra ilan yayınlama hakkı tanındı.

Gazetelerin İnternet haber siteleri için 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren başlayan ve ilan yayınlama hakkı şartlarının yerine getirilmesi için tanınan 6 aylık hazırlık süreci 1 Ekim 2023’de doluyor. Bu süre içerisinde gazetelerin İnternet haber siteleri Türkiye genelinde 5 ayrı kategoride belirlenen asgari ziyaretçi trafik şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartları sağlayamayan İnternet haber sitelerinin resmi ilan hakkı yayınlama hakkı duracak kendilerine asgari trafik şartını sağlamak üzere 6 aylık bir süre sağlanacak. 6 aylık ek süre içerisinde de asgari ziyaretçi trafiğini yakalayamaması durumunda ise resmi ilan yayınlama hakkı sona erecek.

Yerel Gazeteler İçin Büyük Fırsat

Satış oranları düşen gazetelerin kaybettikleri gücü İnternet haber siteleri üzerinden yeniden kazanması için Basın İlan Kurumu’nun belirlediği koşulların uygulanmasının önem arz ettiğini biliyoruz. Kaliteli ve özgün içerik üreten, dezenformasyondan uzak yayıncılık yapan, gündem belirleyen ve toplumun takip ettiği, basın meslek ilkelerine riayet eden İnternet haber sitelerinin ilgili koşulları yerine getirmesi ve asgari ziyaretçi trafiklerini sağlamasıyla birlikte resmi ilan yayınlama hakkı elde etmesini TİMBİR olarak destekliyor ve önemsiyoruz.

Buradan önemli bir hususu da hatırlatmak istiyoruz. Resmi İlan ve Reklam Yayınlama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesinde; resmî ilanları belli nitelik ve şartları taşıyan süreli yayınlara eşit şekilde dağıtma görevinin kısmen veya tamamen engellenmesine, aksamasına, işlevsiz kılınmasına yahut ilan dağıtım kontenjanlarını hukuka aykırı olarak etkilemeye yönelik bilinen ya da ileride geliştirilecek olan herhangi bir yöntemle kasıtlı ve hileli birtakım davranış ve işlemleri gerçekleştirerek ziyaretçi trafik bilgilerinde manipülasyon yapılamayacağı açıkça belirtilmiştir.

İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere resmi ilan yayınlama hakkı bulunan İnternet haber sitelerinin bu tür manipülasyon içerikli müdahalelerden uzak durması önem arz etmektedir.

İnternet Haber Sitelerine SEO, İçerik, Sosyal Medya Kullanımı ve Teknik Destek Vermeye Hazırız

Basın İlan Kurumu’nun İnternet yayıncılığına sağladığı resmi ilan yayınlama hakkı desteğinin önemli bir kazanım olduğunu, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu haklardan yaralanacak olan İnternet haber sitelerine TİMBİR ve Birlik Haber Ajansı olarak SEO hizmetinin yanında içerik ve teknik destek sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

Gerekli Şartları Sağlayan Sitelerde 2 Yıl Bekleme Süresinin 1 Yıla İndirilmesini Talep Ediyoruz

Ayrıca sadece uzun yıllardır internet haberciliği yapan ve tüm şartları yerine getiren, Basın İlan Kurumu tarafından gerekli denetimleri geçiren İnternet Haber Siteleri için 2 yıl bekleme süresinin denetimler sonrası 1 yıla indirilmesini talep ediyoruz.

Bu vesile ile İnternet yayıncılığına verdikleri desteklerden dolayı; İletişim Başkanlığımız ve Basın İlan Kurumu yöneticilerine teşekkür ediyor, Türk İnternet Medya Birliği olarak internet haberciliğinin gelişme katkı sağlayacak sektörün kalite ve kapasitesini artıracak her düzenlemenin yanında ve destekçisi olduğumuzu bildiriyoruz.

AdminAdmin