ÇEVRE
Giriş Tarihi : 12-03-2023 21:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay Kırıkhan'da konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay Kırıkhan'da konuştu

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay Kırıkhan’da açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde depremzedelerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından bir konuşma gerçekleştirdi.

Deprem günü ve takip eden birkaç gün ülkemizde ağır kış şartlarının hakim olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem ulaşım ve haberleşme altyapısına da ciddi zarar vermişti. Buna rağmen devlet olarak tüm gücümüz ve personelimizle bir an önce depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk. Yıkıntıların altında kalanları kurtarmak için arama- kurtarma ekiplerini seferber ettik. Acil gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için ülkemizin dört bir yanından binlerce tır malzemeyi bölgeye gönderdik. Gelen yardımları ve tahliye olan insanlarımızı organize etmek için bakanlarımızla, valilerimizle, milletvekillerimizle gece gündüz depremzede vatandaşlarımızla bütünleşerek bunun altından kalktık, kalkıyoruz.” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Devlet ve millet hep beraber, tek yürek, tek bilek olarak deprem bölgesine doğru adeta sel olup aktık. Kamu görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, gönüllülerle, ferdi olarak yardıma gelenlerle birlikte neredeyse yarım milyon insan deprem bölgesinde vazife üstlendi. Askeriyle, polisiyle, jandarmasıyla, sağlıkçısıyla, diğer kurumlarımızın ekipleriyle devletimiz sahadaydı. Belediyelerimiz; başkanları, personelleri, araç gereçleriyle ilk günden itibaren buradaydı. Bunlarla beraber; ülkemizin dört bir ucundaki ihtiyaç duyulabilecek her türlü ekibi, iş makinesini, malzemeyi bölgeye gönderdik.

“Binali Yıldırım’ı onların yalanını ortaya çıkarmaya gönderdim”

Hatay Havalimanı’nın onarımı konusuna değinen Erdoğan, “Depremde zarar gören Hatay Havalimanı’nı bir hafta içerisinde yeniden işler hale getirerek yeniden çalışmasını sağladık. Ama gel gör ki, ana muhalefet havalimanını biz onardık yalanını ortaya koydu. Oranın hafriyatını biz taşıdık yalanını ortaya attı. Yaptıkları böyle bir şey yok. Ve ben Serinyol’a geldiğimde Genel Başkanvekili Binali Yıldırım Bey’i, hemen arkadaşlarımızla beraber havalimanında emeği olduğu için basın toplantısı yapmaya ve onların yalanını ortaya koymaya gönderdim.” İfadelerini kullandı.

“Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız”

Yaptığımız uluslararası çağrıya cevap veren 100 ülkenin 90’ından gelen arama kurtarma ve yardım ekipleri çok faydalı çalışmalar yürüttü. Ülkemizin bu zor gününde bizimle dayanışma sağlayan herkese, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm gönül dostlarımıza, milletimiz adına, şahsım olarak şükranlarımı sunuyorum diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Biz de depremden hemen sonra 8 Şubat’ta ve 20 Şubat’ta 2 kez Hatay’a geldik. Hem depremzede vatandaşlarımıza geçmiş olsun ve taziye dileklerimizi sunduk hem de çalışmaları yerinde inceleyerek gereken talimatları verdik. Bugün 3’üncü kez Hatay’a geldim ve Cumhur İttifakı olarak buradayız. Geçen sefer olduğu gibi Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile bu ziyaretleri yaptık. İnşallah Hatay’ı asla yalnız bırakmayacağız. Deprem gününden itibaren Koordinatör Bakanlarımız olan Sayın Hulusi Akar ve Sayın Fahrettin Koca, hep buradaydı. Diğer bakanlarımızda kendi alanlarıyla ilgili konuları takip etmek üzere defalarca Hatay’a geldi. Başta Süleyman Soylu Bey, Murat Kurum Bey, Vahit Kirişçi Bey geldi. Sürekli olarak burayı taradılar, yalnız bırakmadılar. Milletvekillerimiz zaten hep sizlerle beraberdi. Bazıları kendi yakınlarından birçok kişi kaybetmiş olmalarına rağmen, başta Hüseyin Yayman kardeşim. Acılarını yüreklerine gömüp, şehirleri için canla başla çalıştılar. Diğer yerlerden arkadaşlarımız da sizlere destek vermek, faydalı olmak için Hatay’ı yol yaptı. Biz de önümüzdeki dönemde her fırsatta şehrimize gelerek sizlerle dertleşecek, yapılan çalışmaları bizzat denetleyeceğiz. Hataylı kardeşlerim şunu çok iyi bilir. Başbakanlığımdan bugüne, Hatay’a yaptığımız altyapı ve üstyapı emeğimizi Hataylı kardeşlerim çok iyi bilir bizim burada emeğimiz var. Bundan sonra da emeğimiz olacak. Depremin ilk günlerindeki önceliğimiz olan arama kurtarma çalışmalarımızın bitmesiyle enkaz kaldırma çalışmalarını hızlandırdık. Sırf enkaz kaldırma çalışmasının bile ne kadar büyük ve meşakkatli bir iş olduğunu en iyi siz görüyor ve siz biliyorsunuz.

“Bölge genelinde 650 bin konut yapılacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılacak yeni konutlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Yeni konutların inşası için gereken hazırlıkları da süratle yürütüyoruz. Hasar tespit çalışmaları bitince netleşecek olmakla birlikte, mevcut duruma göre Hatay’da 183 bin konut ve 15 bin köy evi yapmayı planlıyoruz. Kırıkhan’da inşa edeceğimiz konut sayısı ise 15 bin 785’tir. Bölge genelinde inşa edeceğiz mesken ve köy evi sayısı 650 bini buluyor. Yer seçimi yapılan, zemin ve etüt çalışmaları biten her safhada hemen çalışmalara başlıyoruz. Amacımız ilk etapta, 1 yıl içerisinde 319 bin konut ve köy evini tamamlayıp sahiplerine teslim etmektir. Daha önceki depremlerde, yangınlarda, sellerde, terör olaylarında nasıl şehirlerimizi adeta sıfırdan inşa ettiysek, bu sefer de Allah’ın izniyle kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Hak sahibi herkesin, zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyen binalarda, 3 oda 1 salondan oluşan evlerde, güvenli ve huzurlu bir şekilde hayatını sürdürmesini sağlayana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

“Hatay’da 30 bin konteyneri depremzedelerimize sunuyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki çalışmaları şu şekilde aktardı:

Yeni konutların teslimine kadar, geçici barınma merkezlerine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. İlk anda mecburen çadır kentlerle attığımız adımları inşallah konteyner kentlerle devam ettiriyoruz. Şu ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk. 2 ay içerisinde 100 bin konteyneri da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şimdiden neredeyse her gün bin konteynerin kurulumunu tamamlayıp yaşamaya hazır hale getirecek kapasiteye ulaştık. Katar’dan gelen yüksek standartlı konteynerlerde de önceliği buraya veriyoruz. Sadece Hatay’da 30 bin konteyneri depremzedelerimizin hizmetine sunuyoruz. Yine Hatay’da Türk Silahlı Kuvvetlerimizin 2 gemisini hastane olarak değerlendiriyor, Enerji Bakanlığı’mızın temin ettiği gemileri de barınma amaçlı olarak kullanıyoruz. Ambalajlı içme suyunun tedarik ve dağıtımında sorun olmamakla birlikte, kullanma suyundaki sıkıntının henüz tamamen çözülemediğini biliyoruz. Yeni kuyuların devreye alınması ve arıtma tesislerinin aktif hale gelmesiyle inşallah bu mesele de kati olarak çözülecektir.

Seyyar tuvalet ve duş sistemlerinin yaygınlaşmasıyla bu konudaki ihtiyaç da karşılanmaya başlanmıştır. Merkezlerde ve ilçelerimizde kurulmaya başlanan 2 bin 640 geçici iş yeriyle esnaflarımızın faaliyetlerini yürütebilmelerini temin ediyoruz. Depremde her seviyede zarar gören hanelerimize yapılan 10’ar binlik ödemeler tamamlanmak üzeredir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 100’er bin lira ödeniyor. Şartları karşılayan haneler için 15’er bin lira taşınma, 3 ile 5 bin lira arasında kira destekleri de başlamıştır. Çiftçilerimize destekleme ödemelerinin peşin yapılmasından, hayvan ve yem hibesine kadar pek çok kalemde destek veriyoruz.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu şu sözlerle eleştirdi:

Ama akşam yalan, sabah yalan, maalesef bu ana muhalefetin başındaki zat, çiftçilerimize destek, yem verilmediğinden bahsediyor. İşi gücü yalan, başka sermayesi yok. Tabi böylesine büyük bir afette, biz can derdindeyiz o ise yalan derdinde. İnsan iradesini aşan hususların olmaması, kimi aksaklıkların yaşanmaması mümkün değildir. Böyle büyük bir felaketi yaşıyoruz. Böyle büyük bir felaketi yaşadığımız dönemde, akşam yalan sabah yalan. Böyle bir iftira içerisine girilir mi? Şahsımın buraya gelmediğini söyleyecek kadar yalancı. 3 kez kendim geldim, arkadaşlarımla beraber buralarda oldum. Tüm heyetimi, bakanlarımı ilk gün buralara gönderdim. Milletimizin de şahit olduğu gibi, her türlü gayreti göstermemize rağmen eğer sıkıntılar yaşadıysanız, bize düşen sizlerden helallik istemektir. (  Birlik Haber Ajansı)

AdminAdmin