FETHİYE
Giriş Tarihi : 06-03-2023 16:07

FETHİYE EMLAKÇILAR DERNEĞİNDEN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

Fethiye Emlakçılar Derneği  yönetimi tarafından gayrimenkul alımı, satımı ve kiralanmasında düzenlenmekte olan sözleşmeler ile ilgili eğitim semineri düzenlendi. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Necati Taban konferans salonunda düzenlenen eğitim seminerinde İstanbul Barosu avukatlarından Hüseyin Güzelsoylu; yasaya uygun bir şekilde sözleşmelerin düzenlenmesi konusunda bilgilendirmede bulundu. Fethiye Emlakçılar Derneği üyeleri ile emlak danışmanlarının katıldığı seminerde; Avukat Hüseyin Güzelsoylu sözleşmeler ile ilgili soruları da cevapladı.

FETHİYE EMLAKÇILAR DERNEĞİNDEN BİLGİLENDİRME SEMİNERİ

 

“KANUNA AYKIRI SÖZLEŞMELERİN GEÇERLİLİĞİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Bilgilendirme seminerinin açılış konuşmasını yapan Fethiye Emlakçılar Derneği  Başkanı Serdar Oğuz “emlakçılık mesleğinde ve gayrimenkuller ile taşınmazların alım ve satımı ile kiralanmasında tek dayanağımız düzenlemiş olduğumuz sözleşmelerdir. 3 tür sözleşme düzenlemekteyiz. Satıcı ile aramızda düzenlenen yetki sözleşmesi, alıcı ile ilgili düzenlemiş olduğumuz yer gösterme sözleşmesi ve hem alıcı ve hem de satıcı ile düzenlemekte olduğumuz satış veya kiralama sözleşmesidir. Bunlarla ilgili yönetmeliklerde değişiklikler oldu. Düzenlemiş olduğumuz sözleşmelerin hukuka uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde hiçbir hak talep edemeyiz. Bu konularla ilgili İstanbul Barosu avukatlarımızdan Hüseyin Güzelsoylu sizlere bilgilendirmede bulunacak. Bilgilendirmede bulunduktan sonra sizlerin sorularınızı cevaplayacak. Katılımdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi. Avukat Hüseyin Güzelsoylu’da konuşmasında “sözleşmelerin geçerli olması için mutlaka yazılı olması ve ıslak imza olması gerekmektedir. Emlak danışmanlarının yapmış olduğu sözleşmeler eğer yargıya intikal ederse yargı borçlar kanununa göre hareket etmektedir. Çünkü bu sözleşmeleri hazırlayan borçlar kanunudur. Borçlar Kanunu’nun 237. maddesine göre, taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır.

“WHATSABB YAZIŞMALARI KANUNEN GEÇERLİ DEĞİLDİR”

Keza Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz. Eski Kanunda tellallık  yeni kanunda simsarlık olarak geçen iş türünün amacı, birbirlerini bulamayan alıcı ve satıcıyı bir araya getirmektir.  Gayrimenkul alım satım sözleşmeleri, resmi bir şekilde tapu memurları ile birlikte yapılmadığı takdirde yasal olarak geçerli olmamaktadır. Sözleşmenin geçerli olabilmesi için mutlaka tapu müdürlüğünde imzalanması gerekmektedir. Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. sözleşme hazırlanırken başlık, tarih, konu, taraflar, sözleşmenin özeti, şekil şartı, damga vergisi, cezai şart, yetki belgeleri ve vekaletnameler, görevli mahkeme, sözleşmenin uzaması, yenilenmesi, teminat, devir yasağı gibi hususlara dikkat etmek gerekir. Whatsabb yazışmaları kanunen geçerli değildir” dedi.

 

AdminAdmin