MUĞLA
Giriş Tarihi : 16-01-2023 13:03

MUĞLA ARASTA’SI, ÖĞRENCİLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU

MUĞLA ARASTA’SI, ÖĞRENCİLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU

MUĞLA ARASTA’SI, ÖĞRENCİLERE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Muğla’nın tarihi sokaklarında, konak ve çarşılarında gezerek şehrin kültürel dokusunu keşfeden öğrenciler, gözlemlerini kaleme aldıkları hikayelerinde bir araya getirdi.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Okur Gezer Yazar Projesi" her hafta farklı bir etkinliği öğrencilerle buluşturuyor. Düzenlenen tarihi, kültürel ve sosyal etkinliklerle Muğla’nın gençlerine iyi bir okur olmanın ötesinde yazarlık deneyimleri de kazandırıyor. 
Okur Gezer Yazar etkinliğine katılan öğrenciler "Şehrin Sesleri" teması ile yazacakları hikâyeler için tarihi Arasta’yı, eski Muğla sokaklarını ve pazar yerini projeye rehberlik eden öğretmenlerinin eşliğinde gezdi. Buralarda bakırcı, demirci, yağcı, kuru kahveci, köfteci gibi çok çeşitli meslekleri yarım asrı aşkın bir zamandır babadan oğula devam ettiren esnafla sohbet ettiler, hikayelerini dinledi. 
Bir dönemin büyük ticari bölgesi kabul edilen 6 asırlık tarihi Arasta çarşısını, Muğlalı Mevlevi Hoca Mustafa Efendi tarafından 1865 yılında yaptırılan Hoca Mustafa Efendi İl Halk Kütüphanesini, pazar yerini ve Muğla sokaklarını gezen öğrenciler, sonra bu gözlemlerine dair yazılarını yazmak üzere Konakaltı Kültür Merkezinde bir araya geldiler. 
Gözlemlerini, yaşadıkları şehrin seslerinden aldıkları ilhamla birleştiren öğrenciler, tarihi han olan Konakaltı Kültür Merkezinde masalara konulan nergisler eşliğinde güzel bir ortamda bulunmanın keyfini yaşayarak “Şehrin Sesleri” temalı hikâyelerini kağıda döktü. Etkinlikte öğrenciler hikayelerini tamamlayarak arkadaşları için seslendirdi. 
Programda Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Sadettin Özbek, okuduğu şiirlerin dizeleriyle öğrencilere Muğla’yı anlattı.
İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Konakaltı Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe katılarak öğrencilerle bir araya geldi. 
Geleceğin yazarları ile bir arada olmaktan son derece mutlu olduğunu belirten İl Müdürü Emre Çay, "Okur Gezer Yazar Projesi ile öğrencilerimiz, ülkemizin geleceğine yepyeni ufuklar kazandıracak donanıma sahip oluyorlar. Ülkemizin kültürüne, tarihine sahip çıkıp şuurlu bir bellekle kendini en iyi şekilde ifade edecek bu gençler, okudukları kitaplara eleştirel bir bakış getirmekle kalmayıp yazdıkları yazılarla da geleceklerine daha sağlam adımlarla sahip çıkabiliyorlar. Bu projenin öğrencilerimize kazandırdığı güzelliklerle gurur duyuyorum. Emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum." dedi. 
Öğrencilerin yazma ve resim çalışmalarıyla yakından ilgilenen İl Müdürü Emre Çay, kendi tecrübelerini de öğrencilerle paylaşarak onlara teşekkür etti. 
Projenin "Yazarlık Atölyeleri" etkinlikleri, il çapında 2022-2023 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde hikâye, deneme, şiir türlerinde ve ülkemizin çok önemli yazarlarının katılımıyla devam edecek.

AdminAdmin