MTSO MECLİS BAŞKANI ÖZCAN “MUĞLA, KÜLTÜR VE TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PAYI DİJİTAL MEDYA VE TEKNOLOJİ SAYESİNDE ALACAK”
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Dijital Medya Yayıncılar Derneği geçtiğimiz günlerde Fethiye’de, ülkemizde turizmin gelişmesi ve ilerlemesi açısından önem arz eden bir seminer gerçekleştirdi. Seminerde katılımcı olarak bulunan MTSO Meclis Başkanı Koray Özcan, Muğla’nın kültür ve turizminin geleceği ile ilgili önemli mesajlar verdi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan, katılımcı olarak bulunduğu “ Turizmin Gelişmesinde Dijital Medyanın Rolü” temalı seminerin ‘kültür ve turizm haberciliği’ temalı 2. oturumunda Muğla’nın kültürel ve tarihi zenginliklerinden bahsederek verdiği örneklerle dijital medyadaki tanıtımının önemine dikkat çekti. Özcan, “Dijitalleşme, belki bizim kuşaktan çok gençlerin yürüteceği bir alan olacak” diyerek sözlerine başladı ve Muğla’nın tescillenmiş bir lezzeti olan Muğla Saraylısı tatlısının hikayesini anlatarak dijital medyanın gücüne bir örnek verdi.
“Dijital Medyanın Gücünü Birebir Yaşadım”
MTSO Meclis Başkanı Koray Özcan “Muğla saraylısı kız isteme sırasında kız evine götürülen ev yapımı bir baklavanın içerisine kızı ne kadar istediğiyle alakalı bir altın konulmasıyla başlamış . Bugün sarı lira olarak anılan altının konulması ve sarı lira olarak söylene söylene saraylıya dönmüş bir tatlı. Bu güzel tatlı, dijital platformlarda nasıl etkili olur biz bunu canlı olarak yaşadık. Bir etkinlikte şefler geleneği canlandıralım altın değil de altın tozlu bir saraylı yapalım dediler. O etkinliğin maliyetini karşılamak için de üç tepsi altın tozlu saraylıyı da satışa sundular. Biz de etkinliğin sponsoruyuz. Biz de başkanımla yanyanayız. 8 dilim baklava var. Şef, biz müsaadenizle saraylıyı satışa çıkartıyoruz dilimi bin tl den dedi. Biz de 8 bin tl verip aldık ama yemedik. Bizim bu lafımızın arkasından sosyal medya patladı. Ticaret odası altın kaplamalı saraylı yiyormuş diye. Bu konu ulusal basına sıçradı. Burada da dijital medyanın gücünü görüyoruz aslında” dedi.
“Muğla, Turizmden Çok Daha Fazla Pay Almalı”
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Koray Özcan yaptığı konuşmada “Muğla kültür ve turizmde Türkiye’nin en önemli yerlerinden birisi. Sahip olduğu turistik ilçeleri anlamında çok önemli. Birçok ülkeden daha uzun, 500 km.lik bir kıyı bandına sahip ilimiz. Bir tarafı ormanlarla kaplı, ucu Toroslar’a dayanır. Batısında Ege Denizi, güneyinde Akdeniz’e komşudur. 500’e yakın ören yeri, tarihi kalıntı ve esere sahiptir. Bu bir ülkede bulunmayacak bir değerdir. Tarihin babası sayılan Heredot’un yaşadığı ve bugün dünyanın 7 harikası içinde bulunan Halikarnas Mozolesi’ni topraklarında barındıran birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir ildir Muğla. Muğla’nın ekonomisine baktığınız zaman yüzde 45’ini perakende oluşturur. Geri kalanı tarım, turizm ve maden sektörüdür. Muğla’yı çok özel kılan iki tane havaalanı vardır. Turizmden çok daha fazla pay alması gerekir. Tabi Muğla’da arkeolojik alanların, sit alanlarının çok olması butik yatırımların var olduğunu göstermektedir. Dijital habercilik, sosyal medya, tanıtım artık bunların hepsi o kadar içiçe girdi ki biz oda olarak bütün etkinliklerimizde mutlaka basınla hareket etmeyi seviyoruz. Kültür varlıkları ve bunların tanıtımı, kum, deniz, güneş turizminden çok fazla nasibini alıyor. Ama kültürel varlıkların da tanıtılması gerekiyor. Yalnız Fethiye’de çok önemli 12-13 tane ören yeri ve kazı alanı var. Bunların daha çok ön plana çıkartılması gerekiyor. Bizim özellikle denize kıyısı olmayan ilçelerimizin Milas, Menteşe, Yatağan gibi buraların turizmden çok çok para kazanması gerekiyor. Bu da kültür turizmiyle mümkün olur” şeklinde konuştu.
“Bu Toplantının Kültür ve Turizme Katkı Sağlayacağını Düşünüyorum”
Muğla’da kültür turizminin doğru tanıtılması, doğru işlenmesi gerektiğini söyleyen Özcan “ Dijitalleşmeyle beraber bu tanıtımların büyüklüğü çok çok farklı boyutlara geldi. Muğla’da geçenlerde bir organizasyon yapıldı. Odamız da bu işin paydaşlarından birisiydi. Yatağan’da Stratonikeia Antik Kenti vardır. Bir genç bunların tanıtılmasıyla ilgili bir fikir geliştirmişler. Bir yapay zeka belgeseli oluşturdular. İki tane çok önemli tarihçi İlber hocayla Celal hoca geldiler. Uzun zamandır yapılamayan tanıtım birdenbire şehrin gündemine oturdu. Bunların hepsi yapay zekanın, dijitalleşmenin sonucu. İleride bunların nereye gideceğini bilmiyorum. Sonrasını bundan sonrakilere bırakıyorum. Ama bizim bildiğimiz ve yapmamız gereken bu iki unsuru en doğru şekilde kullanabilmeyi sağlamak. Dijitalleşme toplumun her alanında önem kazandı. Bu toplantının kültür ve turizme katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
“Muğla, ya hayatıdır insanların ya da birçok insanın hayatıdır Muğla”
Oda olarak yapacakları bir projeden de bahseden MTSO Meclis Başkanı Özcan, tüm kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyaçları olacağını dile getirerek “Muğla, kültür kenti, turizm kenti, tarım kenti ve maden kenti diye anılıyor. Biz oda olarak bunun yanına teknoloji kenti olarak ilan etmek istiyoruz. Çünkü Muğla coğrafi yaşam alanı olarak birçok insanın tercih ettiği bir yer. Muğla, ya hayatıdır insanların ya da birçok insanın hayatıdır Muğla. Herkes bir tarafında küçük bir balıkçı kasabasında yaşama hayalini Muğla’da yaşamak ister. Dijitalleşmeyle beraber yapay zekada insanların getireceği nokta ve buna ait beyinlerin, dönem dönem Muğla’ya gelip Muğla’da yaşadıklarını biliyoruz. Biz bunlar için uygun bir ortam ve alan oluşturmaya çalışıyoruz. Bunları üniversitelerde, çok büyük ulusal firmalarda, bunların teknolojik altyapısını sağlayacak firmalarla organize etmeye çalışıyoruz. Tabi bu, bütün Muğla’nın dinamikleriyle mümkün. Bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değil. Bu işin bir tarafında valilik olacak, bir tarafında büyükşehir olacak, bir tarafında mutlaka bir üniversite olacak bir tarafında odalarımız olacak. Görev süremiz içerisinde bunun duyurusunu yapacağız” ifadelerine yer verdi. Özcan konuşmasının ardından seminer katılımcılarının sorularını yanıtladı.