MUHTAR EMRAY YETİM ÖĞRENCİLERE DERS VERDİ
Fethiye Babataşı Mahallesi Muhtarı Emray Yetim; öğrenciler yerel yönetimler ve muhtarlık hakkında ders verdi. Yusuf İzzet Gökçe İlkokulu 3. Sınıf öğrencileri, öğretmenleri Gülsevim Gök, Sibel Karakuş ve Hatice Şeker eşliğinde; Babataşı Mahallesi Muhtarlığını ziyaret ettiler. Yerel yönetimlerde muhtarlık hakkında bilgiler almak için gerçekleşen ziyarette; Babataşı Mahallesi Muhtarı Emray Yetim öğrencilere muhtarlığı anlattı. Yerel yönetimler ve muhtarlık hakkında bilgi alan öğrenciler muhtarların görevlerini yerinde öğrendiler.
“EN ESKİ YEREL YÖNETİM KURUMLARINDAN BİRİSİDİR”
Fethiye Babataşı mahallesi muhtarı Emray Yetim “yerel yönetim sisteminin temelini oluşturan Muhtarlık ülkemizde; en eski yerel yönetim kurumlarından birisidir. Muhtar mahallenin güvenliğinden, düzeninden, tertibinden ve temizliğinden sorumlu kişidir. Muhtarlar; mahalle ile ilgili her konuda yetkili kişidir. Muhtarlar; kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere tüm resmi kamu kuruluşları ile ilişkileri yöneten yetkili kişilerdir. Muhtarlar mahallenin ve mahalle sakinlerinin sıkıntılarını ve ihtiyaçlarının belirleyen kişidir. Muhtarların vazife süresi 5 yıl olmaktadır. Muhtarlar atama ile değil seçimle belirlenir. 25 yaşını doldurmuş, yüz kızartıcı suçu olmayan her Türk vatandaşı muhtar adayı olabilir” dedi. Muhtarların görevlerini anlatan muhtar Emray Yetim daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.
“VATANDAŞIN ULAŞABİLDİĞİ İLK RESMİ KURUM MUHTARLIKTIR”
Muhtar Emray Yetim konuşmasında “Muhtarlar vatandaşlarımız ile devlet kurumları ve belediyeler arasında köprü vazifesi yapan yetkili kişilerdir. Uzun süredir mahallemizde muhtarlık yapmaktayım. Yerel yönetim anlamında, vatandaşın ulaşabildiği ilk resmi kurum muhtarlıktır. Halkın en kolay ulaşabildiği ve en kolay hizmet alabildiği muhtarlık idari bir birimdir. Muhtarlığın aynı zamanda tarihi bir geçmişi vardır. Muhtarlık birimlerinin temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul'da atılmıştır. Muhtarın birçok yetkisi bulunmaktadır. Bu yetkilerin her biri ayrı bir öneme sahiptir. Muhtarlık yapacak olan kişilerin görevlerini iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Ayrıca vatandaşta muhtarın görevlerini iyi bilirse bir sorunu olduğu zaman muhtara daha bilinçli olarak gidebilir. Muhtarların başlıca görevleri şu şekildedir; mahallelerde veya köylerde yol, çeşme ve buna benzer ihtiyaçların yapılması için yerel yönetime bilgilendirme yapmak, Yapılan çeşme, yol ve bunlara benzer ihtiyaçlar sonrasında bakım, onarım ve temizlik işlerinin yapılması için çalışmalar yapmak, Hükümetten gelen çeşitli bildirileri halka açıklamak ve anlatmak, Köydeki veya mahalledeki ortak işlerin yapılmasını sağlamak ve uygulamak, seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına katılmak, seçmen kağıtlarını çıkarmak ve halka ulaştırmak, görev yapılan bölgedeki ihtiyaç sahiplerini tespit ederek devletten destek almalarını sağlamak, bulaşıcı hastalık ve bunlara benzer kötü durumlarda gerekli müdahalelerin yapılması için sağlık kurumlarına haber vermek, mahallenin sınırları içerisindeki düzeni sağlamak, mahallelerde yaşanan evlilik, ölüm ve bunlara benzer durumlarda kişileri kayıt altına almak ve mahallede yapılacak olan birçok konu hakkında devlete ve halka bilgi vermektir” dedi.