GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-03-2025 12:31

TUROYD BAŞKANI ÇOLAKOĞLU " TURİZM FUARLARINDAKİ TANITIMLAR ARTIK DİJİTALE GEÇTİ"

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu, katıldığı bir seminerde turizmde herşeyin dijitalleştiğine değinerek, " fuarlar bile eski sistemle başarı sağlayamıyor. Tanıtımlarda yeni bir profil var artık, gezgin profili" dedi.

TUROYD BAŞKANI ÇOLAKOĞLU

TUROYD BAŞKANI ÇOLAKOĞLU " TURİZM FUARLARINDAKİ TANITIMLAR ARTIK DİJİTALE GEÇTİ"

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu, katıldığı bir seminerde turizmde herşeyin dijitalleştiğine değinerek, " fuarlar bile eski sistemle başarı sağlayamıyor. Tanıtımlarda yeni bir profil var artık, gezgin profili" dedi. 

Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Dijital Medya Yayıncılar Derneği ( DMYD) tarafından, Muğla İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü iş birliğinde “Turizmin Gelişiminde Medyanın Rolü” temasıyla geçen hafta bir seminer gerçekleştirildi. Seminerde konuşmacı olarak yer alan Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu " fuarlar bile eski sistemle başarı sağlayamıyor. Tanıtımlarda yeni bir profil var artık, gezgin profili" dedi.

TUROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu yaptığı konuşmada dijital medyanın günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayarak “ Bu aşamaya gelene kadar ne şekilde ilerledi buna bakmak gerekiyor. Aslında biz profesyonel turizmciler 2000'li yılların başlarında gezgin profili incelediğimiz zaman gezgin profilinin ne şekilde değişebileceğini, önümüzdeki yıllarda nasıl bir aksiyon almamız gerektiğini görmeye başlamıştık. Yurt dışına katılmış olduğumuz fuarlarda, gezmiş olduğumuz ülkelerde, gezgin profilinin neye evrileceğini, ne şekilde bir değişim gösterebileceğini görmeye başlamıştık. Bunu ülkemizde nasıl uygulayabiliriz ? Ülkemizde bundan turizm sektöründe ne şekilde faydalanabiliriz? Tesisler bunu günümüzde başarıyla uygulamaya başladı. İnternetin ve sosyal medyanın gelecekte hayatımıza ne kadar etki yapabileceğini gören yerel yöneticiler, destinasyonunun ve bölgesinin, ilçesinin, beldesinin gelişimine katkı sunarak bu şekilde yatırımlar yapmaya başladı. Otel işletmecisi veya bir tur operatörü, bir seyahat acentası bunu görmeye başladığı andan itibaren buna yatırım yapmaya başladı” dedi.

Çolakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Günümüzde gelmiş olduğumuz noktada bu rakamların gerçekten hayatımızda ne kadar önem arz ettiğini görmeye başladık. Dijital medya veya sosyal medya dendiği zaman çok farklı şekilde iletişimi var. Kimisi bilgiye ulaşmak için bunu kullanıyor, kimisi eğlence için kullanıyor, kimisi bir iletişim aracı olarak kullanıyor, kimisi de ticari bir faaliyet için kullanıyor. Özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmeler bunu ticaretlerine nasıl yansıtabilecekler, ne görmeleri gerekiyor? Bu konuda yatırım yapan başarılı olmuş örnekler bir hayli fazla ülkemizde. Fethiye'de de bu konuyu başarıyla uygulayan, bu işe yatırım yapmış olanlar gerçekten çok büyük bir ivme kazandı. Buraya gelmeden önce ufak bir araştırma yaptım. Acaba sosyal medya ve dijital medya kullananların oranı nedir? Özellikle de turizm sektöründe seyahat edenlerin yüzde 89'u tatil kararı aldıktan sonra nereye gideyim diyebilmeleri için sosyal medya kullanmış. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Bunların yüzde 72'si sosyal medya üzerinden yapmış oldukları rezervasyonlar. Tatil dönüşünde yüzde 72'si de tatil fotoğraflarını paylaşmaya başlamış. Bu rakam da çok yüksek. Yüzde 67'si de yapmış oldukları bu tatillerin veya seyahatlerin ipuçlarını yorumlar kısmında vermeye başlamışlar”

“Dijital Medyanın Risk Kısmını İyi Yönetenler Başarılı Oluyor”

Çolakoğlu dijital medyanın risk kısmına değinerek “Bu etaptan sonra artık dijital medyanın risk kısmına geçmeye başlıyoruz. Bu riski iyi yönetebilen tesisler, başarı elde etmeye başladı. Yüzde 52'si de sosyal medya paylaşımlarına göre seyahat planlarını değiştirmeye başladı. Sosyal medyada Instagram çok fazla kullanılıyor. Tatile çıkan insanların yüzde 45'i Instagram paylaşımı yapmaya başladı. Bu gerçekten çok büyük bir etkileşim yaratmaya başladı. Bunların içerisinde bu seyahatlerini sosyal medya ve dijital medya üzerinden değerlendiren insanların %65'i de video paylaşımı yapmaya başlamıştır. Burada hem yerel yönetimde destinasyonları yönetenlerin hem de bölgenin bir alt tesis yöneticilerinin bunları iyi analiz edip bunlardan faydalanmaları ve değerlendirmeleri gerekiyor. Kıt kaynaklarımızı bazen çok anlamsız çok gereksiz yerlerde harcama yapıyoruz. Dünya genelinde turizmde başarılı olmuş ülkelerin en önemli etkenlerinden bir tanesi algıyı çok iyi yönetebilmeleri. Ülke algısını siz dünya genelinde iyi yönetmeye başlarsanız siz o zaman turizm ülkesinde daha fazla pay almaya başlıyorsunuz. Biz zaman zaman katıldığımız fuarlarda görüyoruz. Aslında iyi niyetli de olsa bölgelerin yöneticileri bundan 20 sene 30 sene önceki yöntemleri kullanarak tanıtım yapmaya gelmiş. Artık devir değişti. O bölgeye gelecek olan gezginin beklentilerinin ne olduğunu bilmeden bizim 30 yıl önce çantamıza broşür doldurup gitmiş olduğumuz fuarlar gibi yıllar öncesinden kalan çalışmalar yürütülmekte. Dijital medyanın bu kadar çok yaygınlaşması, teknolojinin gelişmesi ve internet etkileşiminin çok fazla olması işletmelere artı etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de var. Burayı çok iyi yönetebilmek lazım. Herkes bilip bilmeden de yorum yapabiliyor. Yani ihtisaslaşma konusunda değer biçilmesi gerekiyor. Dijital medya, işletmelere geniş kitlelere erişim kurulmasını sağlıyor, izlenebilirlik sağlıyor, bunun yanında da en önemlisi size analiz yapma fırsatı tanıyor. Yani Fethiye bölgesinde sizin hedef kitleniz İngiltere pazarı ise İngiltere pazarının alt kırılımlarında İngiltere pazarının da hangi bölgelerinde, hangi profile, hangi kesime hitap edecekseniz, dijital medyayı kullanırsanız bunu ölçme şansına sahip olabiliyorsunuz. Bunun analizini gerçekleştirebiliyorsunuz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

gülyüzgülyüz