Fethiye Körfezinin giderek dolduğu, bu pisliğin temizlenmesi gerektiği kadar körfezin yeniden dolmasının önlenmesi gerektiği yıllardır konuşulur. 2011 yılına gelindiğinde zamanın yönetimi bu soruna kendince bir çözüm buldu. Esenköy'den Çalış'a kadar uzanan Murt Deresinin üzeri betonla kaplanırsa dere tabanında aşınma olmayacağı için körfeze alüvyon taşınmayacağı iddia edildi. Biz o tarihte bu çalışmaya şiddetle karşı çıktık. Çünkü körfeze gelen alüvyonlar derenin daha üst havzasından, Hal Binası, motokros pisti ve en önemlisi Karaçulha Muski su deposu ve Polis atış poligonu civarındaki çorak araziden geliyordu. Her yağışta buradaki toprak ve taşlar hızla aşağıya inerek dere boyunca körfeze dökülüyordu. Sorunun giderilmesinin tek yolu vardı. Bu bölgelerdeki erozyonu önlemek. Bu nasıl olur, setler mi inşa edilir, teraslama mı yapılır, yoksa buraları ağaçlandırarak aşınmanın önüne mi geçilir, bu bir araştırma konusu.
Sözümüze kulak asan olmadı. Dere baştan aşağıya betonla kaplandı. Böylece gelen çamurlu sel suları körfeze daha çabuk ve kolay ulaşma imkanı buldu. 2019 yılında Fethiye Belediyesinde yönetim değişti, Âlim Karaca başkan oldu. Biz hayırlı olsun ziyaretlerinden sonra meclis üyesi Oğuz Bey'e konuyu açtık, beş altı yıl önce söylediklerimizi tekrarladık. "Ben Muski müdürü ile görüşürüm dedi, o iş orada kaldı. Daha sonra baktık Körfez konusunda bir toplantı yapılıyor. Ona da katıldık. İki saatlik süre içinde neyin tartışılacağını tartışmak dışında bir iş yapılmadı. Bir tarafta süslü teyzeler, bir tarafta da milli olmanın heyecanı ile konuşan resmi daire amirleri. Sıkıldım, çıktım.
Şimdi seçim öncesi bir çalışma daha yapıldığını işitmiş bulunuyoruz. Bu sefer de körfezi dolduran çamurun kalınlığını ölçüp bir çeşit deniz dibi haritası çıkaracaklar, körfez temizliğini ona göre yapacaklarmış. Hadi hayırlısı.
Bu çalışma ne kadar zamanda biter bilemiyorum. Ama bu süre içinde bizim Abdülhamit Han gemisi Akdeniz sularında birkaç petrol bölgesinin haritasını çıkarmış olur. Sonunda sonuçlar ortaya serilir. anlı şanlı profesörler bu sonuçlar üzerinde görüşlerini belirtir. Tartışmalardan zaman kalırsa birileri sonuçları rapor haline getirip yetkililere verir. Tabi bu arada seçimler yapılır, yeni gelenler koltuklara ısınıncaya kadar birkaç yıl geçer.
Biz yine de iyimser davranalım, sonuçların en kısa zamanda elde edilip yetkililerin gerekli ihaleyi yapmasıyla körfezin bir iki yıl içinde temizlendiğini var sayalım. Ancak bu iş burada bitmez bir yılda temizlenen körfez birkaç yılda yeniden dolar. Şimdiden uyarıyorum, onlar iskandil yapıp çamur tabakalarını ölçerken sorumlu yetkili, Büyükşehir veya DSİ hemen önlem alıp erozyon kaynaklarını ortadan kaldırmalı. Nerede ve nasıl yapılacağını bilmiyorlarsa biz yardımcı oluruz. Yalnız lütfen bu işi de profesörler kuruluna havale etmesinler.
Gelelim bir başka konuya. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte Çalış'ta körfeze akan Murt Deresinin ağız kısmında kötü kokular oluştuğu söyleniyor, doğrudur. Bunu önlemek için de DSİ deren ağzında dip temizliği yaparak tortu ve yosunları temizlemiş. Bu temizli,k birkaç ay süre ile kokunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Ancak koku önümüzdeki yıl yeniden ortaya çıkar.
Bunun nedeni şudur. Dere ağızlarında derenin diğer kısımlarından daha derin ve hemen deniz ile aynı hizada bir bölüm vardır. Bu şekilde tekneler dere içlerine kadar kolaylıkla girebilirler. Ancak dere ağzındaki deniz kısmında yer alan dalga hareketi bu bölümde kumdan bir set oluşmasına neden olur. Böylelikle derenin bir bölümü çukurda kalır ve bu bölümde su akıntısı kesilir. deredeki çeşitli saz ve benzeri bitki atıkları, yukarı kesimlerden gelen atıklar bu çukurda toplanarak kokuşmaya başlar. Bu kokuşma sonunda metan, karbon dioksit ve hidrojen sülfür gazları oluşur. İşte deredeki pis kokluyu yapan bu gazlardır.
Kokuyu önlemenin tek yolu ise dere ağzında dalgalar tarafından kum seddi oluşmasını engelleyerek sürekli akışın sağlanmasından ibarettir. Bu konuda liman ve deniz altı inşaat işleri ile uğraşan uzmanların görüşünü alıp ne gibi bir yapının uygun olacağını belirlemekte yarar vardır. İlgililere duyururuz.