Muğla‘nın Menteşe ve Yatağan ilçelerine bağlı Bayır ve Deştin mahallelerinin ortak sınır olan Tekağaç mevkiinde kurulmak istenen entegre çimento fabrikasına karşı mücadele eden yöre halkı, projeye verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna dava açarak iptal ettirmişti. Menteşe Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar ise aynı şekilde verilen mücadelenin sonucunda iptal edilmişti.
Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve Bayır Çevre Komitesi tarafından elde edilen kazanımlarım kutlanması amacıyla Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali organize edildi. Muğla’da Çimento Fabrikası’na karşı mücadele veren yurttaşlar tarafından düzenlenen Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali Cumartesi günü başladı.
Platform Sözcüsü Haluk Özsoy, “Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla vazgeçmedik bu mücadeleden ve kazandık” dedi.
Deştin Çevre Platformu, MUÇEP Menteşe Meclisi ile Bayır Çevre Komitesi ortaklıyla ve Muğla Büyükşehir, Milas, Menteşe ve Yatağan Belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali bugün saat 11.00’de kortej yürüyüşü ile başladı. Daha sonra festivalin açılış konuşması yapıldı. Konuşmayı Deştin Çevre Platformu adına Haluk Özsoy yaptı.
Özsoy, “Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanlarımızı talan edecek, yaşamı yok edecek, zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladık. Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı, yaşlılarımızdan kayıplarımız oldu. Birçok köylümüz, arkadaşlarımız baskılara ve bütün zorluklara rağmen bizlerle birlikte direnişe omuz verdiler. Böyle başlayan hikayemizde entegre çimento tesisine karşı direnişçi köylüler olduk her birimiz. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken, ne olursa olsun asla vazgeçmedik bu mücadeleden ve kazandık. Lehimize çıkan hukuki kararlar sonrası çimento fabrikası inşaatı durduruldu, kapısına mühür vuruldu ve bizler kendi içimizde davullu zurnalı kutlamalar yaptık. Fakat bu sadece bizlerin değil, Muğla’dan, Türkiye’den ve Dünyanın her yerinden destek veren tüm dostlarımızın hikayesiydi. Bu yüzden, kutlamaların bu kadar küçük olmaması gerektiğini düşünerek, herkese de umut olması için “Uluslararası Deştin Kültür ve Doğal Yaşam Festivali”ne dönüştürdük. Hep beraber direndik, hep beraber kutlamanın daha uygun olacağını düşündük.”
Günay, “biz bitti demeden bitmeyecek”
“Yatağan Belediye Başkanı ve Yatağan Belediyesi olarak her zaman omuz omuza olacağız ve bu mücadelenin sonuna kadar birlikte olacağız. Yatağan’ımızın Deştinimizin yeşilliklerine dağlarına, ovasına, suyunu bir kez daha şahit oluyoruz ve onlara sahip çıkmak için yine burada olacağız. Biz bitti demeden bitmeyecek.”
ARAS; “DEŞTİN’E ÇİMENTO FABRİKASI YAKIŞMAZ”
Fransa’nın Nice kentinde düzenlenen İklim Zirvesi’nin ardından festivale katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Dünyadaki tahribatı, iklim krizinin getirdiği olumsuzlukları konuşuyoruz. Bunlara çözümler arıyoruz. Bir taraftan da asıl bu işe çözüm bulması gereken maalesef mevcut iktidarın verdiği çimento fabrikası iznini iptal ettirmek için uğraşıyoruz” dedi.
Deştin’e tarımda üreten çiftçiler, mısır, ceviz, zeytin yakıştığını söyleyen Aras, “Deştin’e çimento fabrikası yakışmaz. Bugün maalesef iktidarın yok edici politikaları yüzünden Muğla’mızın zaten yüzde 70’e yakınında maden taş ocağı ruhsatı verilmiş durumda” ifadelerine yer verdi. Yapılacak ilk seçimde iktidarın değişmesi gerektiğini belirten Aras, “Tahribat sadece doğada değil, kültürümüzde var. Tahribat eğitimimizde var, yargımız da var. Ekonomimizde zaten hep beraber hissettiğimiz çok büyük bir tahribat var. Bu kadar artık bunların eline yapılan bu tahribata bir dur demeyecek miyiz? Artık bunlara kırmızı kartı gösterelim bunları oyundan atalım” sözlerini söyledi.
Konuşmaların ardından “Dünyadan Direnişler” bölümüne geçildi. Uluslararası Orman Savunucuları Ağı’ndan Elizabeth Victoria Hudson, “Uluslararası Aktivist Koruma Programı” ile ilgili bilgiler verdi.
Daha sonra Brezilya’dan gelen Amazonlar Guajajara Yerel Halk Temsilcisi Regilanne Pereira Guajajara, “Amazonlardaki Yerli Toplulukların Karşı Karşıya Olduğu Gerçekler ve Riskler” konulu konuşma yaptı.
Topraksız Köylüler Hareketi’nden (MST) Jane Andreia Cabral E Silva da “Toprak ve tarım reform için mücadele eden MST’nin çalışmalarını anlattı. Konuşmaların ardından müzik dinletisi, halk dansları gösteri ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.